x
x

Nedostaci standardnih testova za otkrivanje proteina mlijeka

  13.04.2012.

Najčešća alergija na hranu u dječjoj dobi je alergija na proteine mlijeka. Alergija na mlijeko nije isto što i nepodnošenje laktoze, odnosno stanje kad nedostaje laktaza, enzim koji razgrađuje šećer iz mlijeka (laktozu).

Nedostaci standardnih testova za otkrivanje proteina mlijeka

Nepodnošenje laktoze se prvenstveno očituje simptomima probavnog sustava, poput nadutosti, grčeva u trbuhu, proljeva. Simptomi se javljaju nakon konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda.

Alergija na proteine mlijeka pogađa imunološki sustav i može uzrokovati oticanje grla s teškoćama u disanju te ostale teške simptome koji zahtjevaju neposrednu liječničku intervenciju.

Istraživanje američkih znanstvenika otkriva da standardni testovi otkrivanja ostataka mliječnih proteina u industrijski obrađenoj hrani možda nisu u potpunosti učinkoviti.

Naime, termička i netermička industrijska obrada hrane mijenja proteine odgovorne za alergiju na način da se teško otkrivaju standardnim testovima (ELISA). Najčešće dolazi do agregacije tih proteina. No bez obzira na obradu, ti proteini i dalje mogu uzrokovati svrbež, suzenje očiju, gušenje, a ponekad i teže simptome.

ELISA test za detekciju mliječnih proteina sadrži protutijela koja se vežu na proteine prisutne u nekom prehrambenom proizvodu ili na površini proizvodne aparature. Ukoliko uzorak sadrži proteine mlijeka, test mijenja boju, ukazujući na pozitivan rezultat, odnosno kontaminaciju mliječnim proteinima.

Navedeno bi trebalo rezultirati razvijanjem poboljšanih testova, koji ne bi trebali biti skuplji ili kompliciraniji od postojećih.

Izvor: 243rd National Meeting & Exposition of the American Chemical Society's