x
x

Obustava dostave lijekova?

  04.04.2012.

Potpuna ili djelomična obustava dostave lijekova u 17 bolnica izazvala je paniku na relaciji ravnatelji bolnica - Ministarsto zdravlja - veledrogerije. Stvar je pukla na 2,5 milijardi kuna, koliko bolnice duguju veledrogerijama za isporučene lijekove.

Obustava dostave lijekova?
Pritisak veledrogerija na Ministarstvo i HZZO, ovaj put zbog 2,5 mlrd. kn duga za isporučene lijekove, poznat je scenarij, no sad su i zdravstveni proračun i bolnički limiti tanji.

Veledrogerijama su problem i rokovi plaćanja, čak 10 od 17 bolnica obveze podmiruju u rokovima od 600 do 1100 dana. No, nisu krive samo bolnice već i njihov poslodavac, HZZO, koji svoje račune bolnicama plaća sa zakašnjenjem od 60 do 90 dana. Veledrogerije nisu posve zaoštrile situaciju jer neće uskratiti lijekove za dijalizu, za trudnice i hitna stanja, ali će uskratiti potrošni medicinski materijal. Ovakav pritisak veledrogerija na Ministarstvo i HZZO scenarij je koji se do 2008. pojavljivao periodički, nakon čega bi uslijedila sanacija iz proračuna. Prije veledrogerije nisu previše galamile. Što se promijenilo? Jedno od objašnjenja jest da je i njima voda došla do grla, u skladištima više nemaju zaliha lijekova, a žale se i na velike kamate na kredite. No, jasna je njihova zabrinutost ima li se na umu da je zdravstveni proračun za milijardu kuna manji od lanjskog, a bolnički limiti četiri posto, s tendencijom da budu smanjeni još šest posto. Hoće li uslijediti nova sanacija iz državnoga proračuna?