x
x

Prijavljivanje nuspojava od strane pacijenata

  22.03.2012.

Predstavnici hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode sudjelovali su od 7. do 9. ožujka 2012. godine na radionici o prijavljivanju nuspojava od strane pacijenata održanoj u okviru projekta Monitoring Medicines kojeg organizira konzorcij organizacija s područja farmakovigilancije pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Prijavljivanje nuspojava od strane pacijenata
HALMED će među prvima u svijetu imati priliku testirati i implementirati navedenu aplikaciju i time olakšati pacijentima preuzimanje aktivnije uloge u praćenju sigurnosti primjene lijekova.

Radionica je održana u gradu 's-Hertogenbosch u Kraljevini Nizozemskoj uz domaćinstvo Nizozemskog nacionalnog centra za praćenje nuspojava - LAREB.

U sklopu radionice predstavljena je aplikacija Uppsala Monitoring Centra, suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije, prilagođena potrebama prijavljivanja nuspojava od strane pacijenata. Sa zadovoljstvom možemo izvijestiti kako će hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) biti među prvim organizacijama na svijetu koje će imati priliku testirati i implementirati navedenu aplikaciju i time olakšati pacijentima preuzimanje aktivnije uloge u praćenju sigurnosti primjene lijekova.

Radionica, kojoj su prisustvovali predstavnici nacionalnih centara, regulatornih agencija te predstavnika udruga i organizacija pacijenata, je donijela i konkretnu znanstvenu potvrdu vrijednosti prijavljivanja nuspojava od strane pacijenata, osobito u otkrivanju i uočavanju sigurnosnih signala. Također, naglašena je i važnost suradnje nacionalnih centara i regulatornih agencija s udrugama pacijenata u promicanju prijavljivanja nuspojava od strane pacijenata.