x
x

Dobar imunomodulatorni učinak azitromicina u klamidijskim infekcijama

  20.03.2012.

Azitromicin pokazuje bolji imunomodulatorni učinak od doksiciklina u liječenju rekurentnih genitalnih klamidijskih infekcija, objavljeno je u časopisu DNA and cell biology.

Dobar imunomodulatorni učinak azitromicina u klamidijskim infekcijama

Klamidijske infekcije donjeg genitalnog trakta obično se šire proksimalno i odgovorne su za mnogo ozbiljnije posljedice klamidijske infekcije kao što su, infertilnost, ektopična trudnoća, bol u zdjelici i upalna bolest male zdjelice. Genitalna infekcija uzrokovana bakterijom Chlamydiom trachomatis i citokini koji se stvaraju u upali, određuju ishod i infekcije i same bolesti.

Učinkovitost azitromicina i doksiciklina na citokine i C. trachomatis u stanicama izoliranim iz klamidija trahomatis pozitivnih fertilnih i infertilinh žena istražena je in vitro u bolnici Safdarjung u New Delhiju u Indiji.

Uključene su plodne i neplodne žene s primarnom i rekurentnom klamidijskom infekcijom, liječene ambulantno u klinici. Za evaluaciju prisutnih citokina u stanicama stimuliranim elementarnim tjelešcima klamidije u prisutnosti i odsutnosti antibiotika, azitromicina i doksiciklina, korišteni su testovi ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) i RT-PCR (real-time reverse transcription-polymerase chain reaction).

Utvrđena je inhibicija citokina (interleukina [IL]-1beta (β), IL-6, IL-8, IL-10, and TNF alfa -tumor necrosis factor) u prisutnosti azitromicina u obje skupine žena s primarnom i rekurentnom klimidijskom infekcijom. Klinička učinkovitost azitromicina bila je bolja od doksiciklina u rekurentnim klamidijskim infekcijama, osobito u žena s komplikacijama kao što je infertilitet.

Istraživanje je ukazalo na azitromicin kao bolji izbor u liječenju klamidijskih infekcija u odnosu na doksiciklin, zbog šireg i boljeg imunomodulatornog učinka u rekurentnim klamidijskim infekcijama udruženim s infertilitetom.