x
x

Osteohondritis disekans lakta: liječenje mladih sportaša

  04.03.2012.

Osteohondritis disekans lakta - postignuti su odlični rezultati kod sportaša tinejdžerske dobi koji su liječeni artroskopskim debridementom i mikrofrakturom, objavljeno je u CMJ-u.

Osteohondritis disekans lakta: liječenje mladih sportaša

Cilj Utvrditi ishod kod pacijenata s osteohondritis disekansom lakta koji su liječeni postupkom mikrofrakture, koji se već prije pokazao uspješnim kod osteohondritis disekansa koljena i gležnja.

Postupci Istraživanje je uključilo 9 mladih pacijenata koji su ranije liječeni postupkom artroskopskog debridementa i mikrofrakture kod istog kirurga. Medijan dobi za vrijeme zahvata bio je 15godina (raspon 12-19). Medijan vremena između zahvata i procjene bio je 5 godina (raspon 2-9). Procjena je uključila liječnički pregled i razgovor s pacijentom uključujući određivanje funkcije lakta. Uspjeh liječenja određen je Mayo indeksom za procjenu funkcije lakta i povratkom pacijenata bavljenju sportom.

Rezultati Osam pacijenata pokazalo je odlične rezultate a jedan je pokazao dobar rezultat. Četiri pacijenta povisila su intenzitet treniranja, 2 su ostala na istoj razini aktivnosti, 2 su promijenila sport (zbog razloga nevezanih za stanje njihovog lakta), a 1 je napustio profesionalno bavljenje sportom i počeo trenirati samo rekreativno. Nitko od pacijenata nije se u potpunosti prestao baviti sportom.

Zaključak Zagovaramo uporabu artroskopskog liječenja mikrofrakturom, nakon kojeg slijedi strogi rehabilitacijski režim, za učinkovito liječenje osteohondritis disekansa lakta.

Ivan Bojanić, Tomislav Smoljanović, Stjepan Dokuzović