x
x

Epilepsija u Hrvatskoj

  15.02.2012.

U Hrvatskoj od epilepsije boluje 45 tisuća ljudi, a svake se godine dijagnosticira oko 2.500 novooboljelih, među kojima je njih 30 posto mlađe od 18 godina. Prema rezultatima posljednjeg istraživanja "Epilepsije i stigma", koje je provedeno u Hrvatskoj na 1500 ispitanika, većina ljudi ima predrasude o epilepsiji misleći da se radi o psihičkom poremećaju te da je bolest zarazna.

Epilepsija u Hrvatskoj

Istraživanje je pokazalo da je svijest o tome što je epilepsija vrlo slaba - 29% ispitanih smatra da bi osobe s epilepsijom trebale raditi lošije poslove, 17% da oboljeli ne bi smjeli imati djecu, a 12% da bi trebali pohađati specijalne škole. Osobe oboljele od te najčešće neurološke bolesti, a riječ je uglavnom o radno sposobnoj populaciji, još uvijek se susreću sa stigmom i predrasudama da je epilepsija psihička i zarazna bolest koja se prenosi s osobe na osobu. Smatra se da od epilepsije oboli između 0,8 i 1% stanovništva neke zemlje. Poznate osobe oboljele od epilepsije: Van Gogh, Dostojevski, A. Nobel, G. Flaubert, Cezar, Papa Pio IX.

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, 14. veljače 2012.

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježava se u Hrvatskoj već četvrtu godinu na Dan Sv. Valentina - 14. veljače. Glavni cilj obilježavanja Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije je podizanje svijesti javnosti o epilepsiji, izazovima s kojima se bolesnici svakodnevno susreću, kao i smanjenje stigme prema oboljelima od epilepsije.
Centar za epilepsije Zagreb i Hrvatsko društvo za neurovaskularne poremećaje HLZ-a, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, organizira obilježavanje Nacionalnog dana oboljelih od epilepsija.

Program obilježavanja pod „Suvremeni pristup liječenju epilepsija", u sklopu kojeg će Centar za epilepsije Zagreb na Trgu Petra Preradovića postaviti štand u subotu 11. veljače 2012. godine u vremenu od 10,00 do 13,00 sati.

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježit će se i tribinom pod nazivom „Suvremeni pristup liječenju epilepsija", a koja će se održati u srijedu 15. veljače 2012. godine s početkom u 11,00 sati u prostoru Tribine grada Zagreba, Kaptol 27.

Savjetovalište za epilepsiju

U prostorima Savjetovališta Neurološke klinike KBC Zagreb na Rebru, Poliklinika 4. kat, održava se Savjetovalište za epilepsiju s početkom u 15,00 sati. U 2012. godini su za sada predviđeni sljedeći termini savjetovališta:

13. veljače - voditeljica Andreja Bujan Kovač, dr.med.
19. ožujka - voditeljica Ana Sruk, dr.med.
16. travnja - voditeljica Andreja Bujan Kovač, dr.med.
14. svibnja - voditeljica Ana Sruk, dr.med.

Možete se jednostavno javiti u Savjetovalište u navedenim terminima, ili najaviti svoj dolazak i navesti pitanja o kojima želite razgovarati. To možete učiniti tako da nam se javite na našu adresu info@epilepsija.hr.