x
x

Koje nefarmakološke mjere mogu spriječiti širenje gripe?

  02.02.2012.

U životnim prostorima u kojima prevladava prenapučenost i stanuje veliki broj ljudi, preporučljivo je na početku epidemije gripe uvesti nošenje maski i pojačanu higijenu ruku uz korištenje dezinficijensa, zaključak je prospektivne, intervencijske studije, objavljene u časopisu PLoS Hub for Clinical Trials.

Koje nefarmakološke mjere mogu spriječiti širenje gripe?

Nedovoljna dostupnost cjepiva protiv gripe i razvoj rezistencija na antiviralne lijekove protiv gripe usmjerili su istraživače na pronalaženje drugih, nefarmakoloških mjera u borbi protiv pandemije gripe.

Cilja rada bio je istražiti kako upotreba maske i higijena ruku smanjuju učestalost bolesti sličnih influenci i laboratorijski potvrđene influence u prirodnom okruženju.

U istraživanje je uključeno 1178 mladih osoba u 37 studentskih domova na 5 sveučilišta tijekom sezone gripe 2007/2008. godine. Ispitanici su podijeljeni u tri grupe: jedna je koristila masku i propisanu higijenu ruku, druga samo masku, a kontrolna ništa od navedenog. Maske su dostavljene u poštanski sandučić, a studenti su po protokolu masku trebali nositi dnevno tijekom 6 sati boravka u domu, a po želji i izvan doma. Za higijenu ruku dobili su dezinficijens na bazi etilnog alkohola.
Svi ispitanici su dobili materijale koji su opisivali simptome gripe (kašalj i bar još jedan od simptoma: temperatura/osjećaj hladnoće, tresavica, bolovi u mišićima....) te kontakt kome se mogu javiti u slučaju pojave opisanih simptoma. Istraživači - kliničari su bilježili dan početka bolesti, korištenje antipiretika i simptome koje su oboljeli opisivali. Uziman je bris na virus influence A i B (PCR).

Značajno smanjenje pojave gripe  zabilježeno je tijekom trećeg tjedna ispitivanja, a maksimalno smanjenje od 75% tijekom posljednjeg, šestog tjedna istraživanja ([RR] = 0.25, [95% CI, 0.07 to 0.87]). Obje ispitivane grupe su kumulativno imale manju učestalost influence u odnosu na kontrolnu grupu, ali nije postignuta statistička značajnost. Istraživači su preporučili provođenje mjere dezinfekcije ruku i nošenje maski u vrijeme pandemije influence unutar studentskih domova.