x
x

Prevalencija apikalnog periodontitisa i punjenje korijenskog kanala

  23.01.2012.

Prevalencija apikalnog periodontitisa i punjenje korijenskog kanala u populaciji grada Zagreba istražena je presječnim istraživanjem i objavljena u CMJ-u. Zaključak rada je da treba poboljšati kvalitetu endodontskog liječenja kako bi se smanjila prevalencija apikalnog periodontitisa.

Prevalencija apikalnog periodontitisa i punjenje korijenskog kanala

Cilj Odrediti prevalenciju apikalnog periodontitisa i kvalitetu endodontskog punjenja u populaciji grada Zagreba, Hrvatska.
Postupci Analizirali smo 1462 ortopantomograma novih pacijenata koji su posjetili 6 stomatoloških ordinacija u razdoblju 2006.-2007. Prisutnost periapikalnih lezija utvrđeno je izračunom periapikalnog indeksa (engl, PAI). Kvaliteta endodontskog punjenja utvrđena je prema dužini i homogenosti punjenja. Podatke smo analizirali t testom i ANOVA-om s Scheffe post-hoc testom.
Rezultati U našem uzorku, 75,9% ispitanika imalo je endodontski liječene zube, dok je 8,5% svih zubi bilo endodontski liječeno. Samo 34,2% endodontski liječenih korijena imalo je zadovoljavajuću dužinu punjenja korijenskog kanala, dok je 36,2% punjenja korijenskog kanala imalo homogen izgled. Od ukupnog broja zubi s intrakanalnim kolčićem, 17,5% nije imalo vidljivo punjenje korijenskog kanala. Ako uzmemo PAI 3 kao graničnu vrijednost za apikalni periodontitis, periapikalne lezije bile se uočene u 8,5% zuba. Zadovoljavajuća kvaliteta punjenja zubnog kanala bila je povezana s nižom prevalencijom periapikalnih lezija.
Zaključak Veliki broj endodontski liječenih zuba imao je apikalni periodontitis. Korelacija između kvalitete endodontskog punjenja i prevalencije periapikalnih lezija ukazuje na to da je potrebno poboljšati kvalitetu endodontskog liječenja kako bi smanjili prevalenciju apikalnog periodontitisa.

Jurica Matijević, Tina Čižmeković Dadić, Goranka Prpić Mehičić, Ivica Anić, Mladen Šlaj, Silvana Jukić Krmek