x
x

Prevalencija karijesa među školskom djecom u Zagrebu

  19.01.2012.

Visoka prevalencija karijesa među školskom djecom u Zagrebu ukazuje na potrebu za opširnim programom oralne zdravstvene zaštite, objavljeno je u CMJ-u.

Prevalencija karijesa među školskom djecom u Zagrebu

Cilj Ustanoviti prevalenciju zubnog karijesa te način liječenja i potrebe pacijenata među školskom djecom u dobi 7-14 godina u Zagrebu.

Postupci Pregledali smo 1168 djece prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije u razdoblju 2009.-2010. Zubi su klinički pregledani standardnim instrumentima uz pomoć vizualno-taktilnog postupka pod standardnim stomatološkim svjetlom. Utvrdili smo kliničke indekse pokvarenih, izvađenih i ispunjenih zuba (DMFT i dmft; velika slova odnose se na trajne zube a mala na mliječne) i pokvarenih, izvađenih i ispunjenih površina (DMFS), kao i indeks značajnog karijesa (SiC).

Rezultati Medijan indeksa DMFT i DMFS kod sve djece iznosio je 3, odnosno 4. Medijan indeksa DMFT i DMFS kod dvanaestogodišnje djece iznosio je 4, odnosno 5. Četrnaestogodišnja djeca imala su najviši medijan DMFT-a, koji je iznosio 7. Postojala je značajna razlika u DMFT-u i DMFS-u među dobnim skupinama (7-10 godina i 11-14 godina). Kod osmogodišnje djece, medijan dmft indeksa bio je najviši (5,5), a SiC indeks bio je 7.4. Što se tiče lokacije karijesa na površini prvih trajnih kutnjaka, karijes se najčešće pojavljivao na središnjim okluzalnim površinama (27,6%).

Zaključak Naši rezultati pokazali su visoku prevalenciju karijesa među školskom djecom u Zagrebu, što ukazuje na potrebu za opširnim programom oralne zdravstvene zaštite.

Walter Dukić, Barbara Delija, Olga Lulić Dukić