x
x

Ministar Ostojić: Inzistirat ćemo na reviziji zdravstvenog sustava

  31.12.2011.

Smanjenje listi čekanja, izmjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te uvođenje reda u sustav financija, prvi su zadaci koje je najavio ministar zdravlja Rajko Ostojić na konferenciji za novinare održanoj u utorak. Ostojić je naglasio kako 'u ormaru nije našao kosture, ali nije pronašao niti novce u kasi'.

Ministar Ostojić: Inzistirat ćemo na reviziji zdravstvenog sustava
Zbog produljenih rokova plaćanja dospjele obveze u izvješću iznose 450 milijuna kuna, no ako bi se poštivali rokovi plaćanja i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, dospjele bi obveze iznosile 2,1 mlrd kuna.

"Financijska situacija je dramatična jer iako financijska izvješća pokazuju da su prihodi veći od rashoda, zapravo se radi o igri s produljenim rokovima plaćanja", rekao je Ostojić. Pojasnio je kako se računi za transplantacije plaćaju u 90 umjesto u 30 dana, lijekovi na recept u 180 umjesto 120 dana, a skupi lijekovi u roku od 90 umjesto ugovorenih 30 dana. "Zbog produženih rokova plaćanja dospjele obveze u izvješću iznose 450 milijuna kuna ili oko 10% ukupnog duga, no kada bi se poštivali rokovi plaćanja i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, onda dospjele obveze iznose 2,1 milijardu kuna i čine 50% ukupnog duga", naglasio je Ostojić. Dodao je i kako su bolnice dužne 3,1 milijardu kuna, od čega 500 milijuna prema zaposlenicima.

Problemi u bolnicima

Čeka nas veliki posao i oko bolnica i poliklinika odnosno ugovora koji privatnici imaju sa HZZO-om. Ono što sigurno mogu reći jest da ovo Ministarstvo neće dopustiti privatni monopol nad bilo kojom dijagnostičkom uslugom ili zahvatom.

"Inzistirat ćemo na reviziji, i to ne zato da bismo nekoga optuživali, već zato što želimo čisti početak, što je, na koncu, i naša obveza prema građanima", naglasio je Ostojić. Dodao je i kako na prvu sjednicu Vlade ide s izmjenama Zakona o umjetnoj oplodnji te kako će se dorpinos za umirovljenike smanjiti s 3 na 1%. Osvrnuo se i na problem nove zgrade Klinike za tumore koja već godinu dana nije u uporabi zbog prijepora između Ministarstva i izvođača radova. Ostojić je rekao kako će pokušat riješit taj problem, kao i onaj u bolnici Merkur u kojoj se već šest godina gradi centar za transplantacije. "Čeka nas veliki posao i oko bolnica i poliklinika odnosno ugovora koji privatnici imaju sa HZZO-om. Ono što sigurno mogu reći jest da ovo Ministarstvo neće dopustiti privatni monopol nad bilo kojom dijagnostičkom uslugom ili zahvatom", naglasio je Ostojić. Najavio je i kako će od ravnatelja bolnica zatražiti podatke o listama čekanja i razlozima njihova nastanka. "Već sad znam da je najčešći razlog nedostatak ugradbenog materijala odnosno leća, stentova, proteza i ostaloga. A budući da u ovom trenutku ne možemo bolnicama povećati limite niti liječnicima i sestrama povećati plaće, omogućit ćemo im zadovoljstvo na rad", rekao je Ostojić. Dodao je kako će se i radno vrijeme prilagoditi pacijentima pa će se u bolnicama raditi i u popodnevnim satima. Također je naglasio kako neće biti zatvaranja bolnica, ali će se raditi na uvođenju dnevnih bolnica.

Dnevne bolnice

"Danas, primjerice, operacija očne mrene traje 4 do 6 minuta, a pacijenti nakon dva sata ležanja u dnevnoj bolnici može otići kući. Nema potrebe da se za takav zahvat leži sedam dana kao nekada. Medicina je napredovala i u ostalim područjima kao što su ortopedija i kardiologija pa se neke stvari mogu rješavati kroz dnevne bolnice", naglasio je ministar Ostojić.