x
x

Oprez s konzerviranom hranom i pićima

  03.12.2011.

U časopisu JAMA objavljeni su rezultati istraživanja provedenog na 75 dobrovoljaca koji su svaki dan (tijekom 5 uzastopnih dana) pojeli konzervu gotove juhe. Na kraju tog perioda kod njih je zabilježeno povećanje koncentracija bisfenola A u mokraći, u odnosu na dobrovoljce koji su konzumirali svježe pripremljenu juhu.

Oprez s konzerviranom hranom i pićima

Bisfenol A (BPA) je organski spoj koji se koristi za proizvodnju plastike i epoksidne smole, a dodaje se na unutrašnji sloj u konzervama (za čuvanje hrane i pića).

Na naše tijelo djeluje estrogeno, odnosno posjeduje karakteristike koje mogu oponašati učinke estrogena (spolnih hormona). Vrijednosti BPA kod ljudi povezuju se i s povećanim rizikom od razvoja nekoliko bolesti i stanja.

Već je dulje vrijeme prisutna zabrinutost o utjecaju izloženosti spoju BPA na zdravlje ljudi. U Kanadi je proglašen toksičnom supstancom, a i zabranjena je njegova upotreba u proizvodnji dječjih bočica u EU i Kanadi.

Zabrinjavajuće iz ovog istraživanja je da se već nakon prve konzumacije juhe iz konzerve povećala koncentracija BPA u mokraći, što trebaju osobito u obzir uzeti osobe koje redovito konzumiraju konzerviranu hranu i pića.