x
x

Liječenje boli putem telefona

  17.11.2011.

Novo istraživanje pokazalo je da kognitivna bihevioralna terapija (KBT) može pomoći ljudima koji pate od kroničnih bolova čak i kada se obavlja preko telefona.

Liječenje boli putem telefona

Smatra se da oko 10% populacije ima problema sa kroničnim bolovima koji se teško liječe, zbog čega mnogi ljudi nemaju druge opcije nego da odustanu od posla.

Kognitivna bihevioralna terapija može pomoći ljudima da se učinkovitije nose sa bolovima, a istraživanje nedavno objavljeno u stručnom medicinskom časopisu „Archives of Internal Medicine" prvo je u kojem je procijenjen utjecaj takve terapije preko telefona.

Istraživači su otkrili da je tri od deset pacijenata u grupi u kojoj se kognitivna bihevioralna terapija provodila preko telefona izjavilo da se osjeća bolje, dok je isto postignuto kod samo 8.1% pacijenata koji su zbrinuti standardnim metodama.

Profesor Gary Macfarlane, profesor epidemiologije na škotskom sveučilištu University of Aberdeen, istaknuo je da kronična bihevioralna terapija preko telefona vrlo praktična i sa aspekta pacijenata i sa aspekta onoga tko pruža takvu terapiju."

„Ovi rezultati pokazuju da tako možemo pomoći mnogim ljudima," zaključio je profesor Macfarlane.

Kognitivna bihevioralna terapija oblik je psihoterapije u kojem se naglašava važnost mišljenja u onome što osjećamo i kako se ponašamo.

Učinkovitost takve terapije u liječenju različitih bolesti dokazana je u brojnim kliničkim studijama.

Lovro Lamot, dr. med.