x
x

Magnetska rezonanca isplativa kod dijagnosticiranja upale slijepog crijeva

  Jacinta Vuković, dr. med.

  16.11.2011.

Korištenje MRI kod dvosmislenih nalaza upale slijepog crijeva donosi uštede i sprječava izlaganje bolesnika nepotrebnom operativnom zahvatu, objavljeno je u časopisu Journal of Magnetic Resonance Imaging.

Magnetska rezonanca isplativa kod dijagnosticiranja upale slijepog crijeva

Najnovije istraživanje otkriva da se pri sumnji na upalu slijepog crijeva troškovno isplativim pokazalo korištenje sofisticirane tehnologije poput magnetske rezonancije (MRI) s ciljem izbjegavanja nepotrebne operacije crvuljka.

Prof. dr. Johannes T. Heverhagen i njegovi suradnici sa sveučilišta Philipps u Njemačkoj testirali su dijagnostičku vrijednost MRI na 109 bolesnika koji su zaprimljeni u hitnoj ambulanti medicinskog centra s bolovima u donjem dijelu desnog abdomena. Liječnici su na temelju standardne kliničke procjene, laboratorijskih testova i ultrazvuka, 12 bolesnika poslali na hitnu operaciju crvuljka, a 45 bolesnika je otpušteno nakon što je zaključeno da ne zahtijevaju daljnju evaluaciju. Preostalih 52 bolesnika (31 muškarac i 21 žena) su imali dvosmislen klinički nalaz te su poslani na MRI abdomena.

Prema izvještaju dr. Heverhagea, MRI je pomogao izbjeći operaciju troje od 52 bolesnika. Trošak 3 operacije i 18 dana postoperativnih promatranja iznosio bi 16.011 € dok je MRI trošak za svih 52 bolesnika iznosio 13.676 €, odnosno 263 € po postupku.
Zaključak izvještaja glasi da je korištenje MRI pri rješavanju dvosmislenih slučajeva upale slijepog crijeva rezultiralo neto uštedom od 2.335 € odnosno 45 € po bolesniku.

Klinički i troškovni rezultati ukazuju na to da je MRI abdomena alternativa kompjuterskoj tomografiji (CT-u) i ultrazvuku (UZV) pri dijagnosticiranju akutne upale slijepog crijeva posebno kod dojenčadi, djece, mladeži i trudnica.

CT je vrlo brz i točan, no bolesnike ipak izlaže ionizirajućem zračenju. Dijagnostički ultrazvuk je s druge strane lako dostupan i jeftin, međutim iskustvo dijagnostičara može utjecati na točnost nalaza posebno kada se primjenjuje kod trudnica i pretilih bolesnika.

Trenutno istraživanje pokazuje da je dijagnostika uz pomoć MRI moguća te da je relativno točna. Isto tako, potvrđuje rezultate prethodnih istraživanja koja su također utvrdila uštede i točnost pri dijagnostici uz pomoć MRI.