x
x

Depresija u trudnoći

  27.10.2011.

Depresivni poremećaj je često stanje koje dovodi do smanjene funkcionalnosti pojedinca. Međutim, pravilnim liječenjem može se uspostaviti kontrola bolesti. Već je istraženo u populacijskim studijama da je učestalost depresije tijekom razdoblja od 12 mjeseci, 7%, a za vrijeme trudnoće 12,7%.

Depresija u trudnoći

U prikazu slučaja mlade trudnice (24 godine) koja se javlja liječniku u 10 tjednu trudnoće sa simptomima depresivnog poremećaja, objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine, možete pronaći odgovore na najčešća pitanja kako pristupiti, napraviti skrining, koji lijek uvesti u liječenju i zašto.

Koji su rizični faktori za nastanak depresije za vrijeme trudnoće?
Najveći rizični faktor za razvoj depresije tijekom trudnoće je prisutnost depresivnih simptoma u anamnezi. Ostali rizični faktori su pozitivna obiteljska anamneza (depresija ili bipolarni poremećaj, zlostavljanje tijekom djetinjstva, odrastanje uz samohranog roditelja, više od troje djece u obitelji, pušenje cigareta, mala primanja, osoba mlađa od 20 godina, nedovoljna socijalna podrška i potpora te nasilje u obitelji).

Kakve su posljedice na majku ako se depresija ne liječi tijekom trudnoće?
Posljedice neliječene depresije tijekom trudnoće su poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i traženju adekvatne prenatalne skrbi, neodgovarajuća prehrana, konzumacija duhana, alkohola i nekih drugih štetnih supstancija te rizik samo-ozljeđivanja i suicida.

Nacionalni institut za zdravstvo i kliničku izvrsnost (National Institute for Health and Clinical Excellence) objavio je skrining pitanja za otkrivanje depresije tijekom trudnoće:
• Jeste li tijekom proteklih nekoliko mjeseci osjećali gubitak energije, osjećali se depresivno ili beznadno?
• Jeste li tijekom proteklih nekoliko mjeseci bili slabije zainteresirani za ono što radite ili ste osjećali gubitak zadovoljstva?
• Ako su oba odgovora pozitivna, pitajte trudnicu želi li pomoć i smatra li da joj pomoć treba?

Koji su rizici majčine depresije na dijete?
Depresija može utjecati na intrauterini razvoj djeteta, na njegov temperament i kasnije ponašanje. Kad su uspoređena dojenčad depresivnih majki s kontrolnom skupinom, utvrđeno je da su djeca depresivnih majki pojačano razdražljiva, imaju slabiju mimiku, višu razinu kortizola i kod njih postoji rizik sporijeg razvoja.

Koji antidepresiv izabrati u trudnoći?
Izbor antidepresiva treba napraviti prema profilu nuspojava, ranijem odgovoru bolesnice na liječenje i prema kategorizaciji pojedinih lijekova za primjenu u trudnoći. Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) su svi međusobno slični u učinkovitosti, a imaju manje nuspojava i na dijete i na majku i sigurniji su u slučaju predoziranja u odnosu na tricikličke antidepresive.
Mnoge studije su istaknule jednaki rizik za SSRI i selektivne inhibitore pohrane noradrenalina. Ako je moguće, treba izbjegavati paroksetin jer su kod primjene paroksetina češće zabilježene malformacije srca.
Terapiju antidepresivima treba započeti malom dozom. Dozu treba postepeno povisivati dok se ne postigne remisija. Najčešće se preporučuje monoterapija.