x
x

Mi smo liječnici, a ne pružatelji usluga, prosvjeduju američki doktori

  22.10.2011.

Izrazi "kupac", "potrošač" i "pružatelj usluge" ne pripadaju bolničkim vizitama ni klinici – tako u najnovijem broju The New England Journal of Medicine pišu Pamela Hartzband i Jerome Groopman, liječnici sveučilišne klinike Beth Israel Deaconess Medical Center, oštro se obrušavajući na "industrijalizaciju" medicine.

Mi smo liječnici, a ne pružatelji usluga, prosvjeduju američki doktori

"Nalazimo se usred ekonomske krize i napori za reformu sustava zdravstvene zaštite usmjeravaju se na kontrolu rastućih troškova. Zbog toga mnogi ekonomisti i političari predlažu industrijalizaciju i standardizaciju skrbi o pacijentima."

Medicina je mnogo više od puke trgovačke razmjene, tvrde autori.

"Sigurno postoji financijska strana bolničke skrbi, ali to je samo dio puno veće cjeline. Samim bolesnicima to je najmanje važan dio. Izrazi „potrošač" i „pružatelj usluge" su redukcionistički; ignoriraju ključne psihološke, duhovne i ljudske dimenzije - aspekte koji tradicionalno liječničko zanimanje čine „pozivom" u kojem altruizam nadvisuje osobnu korist."

Komercijalizacija će pokvariti odnos liječnika i pacijenta:
"Biznis ima jasan cilj: stvaranje novca. Kupca ili potrošača vodi krilatica "caveat emptor" - „Neka kupac bude oprezan!" - oprečan nalog bez trunke sentimenta koji bi potaknuo atmosferu povjerenja, što je središte odnosa liječnika / medicinske sestre i pacijenta. Srozavanjem medicine na razinu ekonomije izruguje se veza između liječnika i bolesnika. "

Ono što još više zabrinjava, sugeriraju autori, jest utjecaj novog vokabulara na buduće liječnike, medicinske sestre, terapeute i socijalne radnike koji se brinu o pacijentima.

"Preuzimanje uloge pružatelja usluga s jedva usvojenim prekrojenim načinom rada umanjuje njihov profesionalizam. Preoblikovanje medicine ekonomskom i industrijskom terminologijom teško će privući kreativne i slobodne mislioce, koji su ne samo eksperti u prirodnim znanostima već istinski gaje interes za humanost i skrb.

"Kada smo bolesni, želimo da je nekome stalo do nas kao do čovjeka, a ne klijenta koji plaća te da tretman bude individualiziran i prilagođen našim stavovima. Unatoč lažnoj važnosti koja se pridodaje frazi "skrb usmjerena na bolesnika", retorika sila koje stvaraju novi medicinski jezik pomiče središte pažnje s dobra pojedinca na potrebe i troškove sustava.

"Vjerujemo kako liječnici, medicinske sestre i ostali koji sudjeluju u skrbi trebaju izbjegavati korištenje pojmova koji ponižavaju pacijente i profesionalce te opasno zanemaruju bit medicine."

Izvornik: Hartzband P, Groopman J. The New Language of Medicine. N Engl J Med. 2011;365:1372-3.
Preveo: Jakov Mihanović, dr.med.