x
x

Medicinsko-informatički skupovi u Varaždinu

  11.10.2011.

Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku (HDMI) u suradnji s Odjelom za zdravstvenu informatiku Opće bolnice Varaždin, Fakultetom organizacije i informatike, Slovenskim društvom za medicinsku informatiku, te Udrugom za razvoj normi u području interoperabilnosti u zdravstvenoj informatici, HL7 Hrvatska, organizira dva neposredno vezana informatička događaja u mjesecu listopadu 2011. godine u Varaždinu: ISHEP 2011 – Interoperability and Standards in Healthcare – European Perspective i 10. Simpozij HDMI "Medicinska informatika 2011"mod 20. do 22. listopada 2011. godine.

Medicinsko-informatički skupovi u Varaždinu

Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske je pokrovitelj oba skupa, a ISHEP 2011 se održava i pod pokroviteljstvom Ministarstva za zdravje Republike Slovenije.
U Europi je u tijeku integrirana informatizacija zdravstva s ciljem pružanja bolje zdravstvene usluge, kao i pružanja mogućnosti kontrole i analize cijelog zdravstvenog sustava u ekonomskom i kvalitativnom pogledu. Organizacijom ovih događaja želimo ukazati na rastuću ulogu medicinske informatike kako u sustavu zdravstvene zaštite, tako i u edukaciji zdravstvenih djelatnika na putu integracije u europski zdravstveni prostor. Na skupovima će biti predstavljena najnovija dostignuća u razvoju zdravstvene zaštite promicanjem i uporabom postupaka informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

ISHEP 2011

ISHEP (Interoperability and Standards in Healthcare - European Perspective) je međunarodna konferencija koja donosi zadnja iskustva iz primjene tehnologija u zdravstvu, s posebnim osvrtom na e-zdravstvene projekte. Cilj je okupiti istaknute stručnjake s područja informatike u zdravstvu iz Hrvatske, Slovenije, zemalja u regiji i šire, a koji rade na području definiranja pravila rada poslovnih rješenja, razvoju informatičkih rješenja, te najboljih praksi primjene tehnologija u e-zdravstvu. Sudionici konferencije imat će priliku raspravljati o iskustvima vezanima za probleme interoperabilnosti, normi, poslovnim procesima, i slično, te razmijeniti informacije iz aktualnih e-zdravstvenih projekata u Europi i šire. Konferencija donosi i panel diskusiju koja će raspravljati o integraciji bolnica u e-zdravstvene nacionalne projekte, kao i paralelne radionice namijenjene stručnjacima u području e-zdravstva vezane za implementaciju sustava elektroničkih recepata, certifikacije rješenja elektroničkog zdravstvenog zapisa i slično.
Kao gostujući predavači na ISHEP-u će govoriti dr. Dražen Jurković, državni tajnik MZSS RH; Benoit Abeloos, Europska Komisija; Veli Stroetmann, Empirica Research Institute, Njemačka; Smiljana Slavec Vončina, Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, i mnogi drugi.

Medicinska informatika 2011

Simpozij "MEDICINSKA INFORMATIKA 2011" jubilarno je, deseto okupljanje stručnjaka iz područja medicinske informatike u organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku informatiku. Namijenjen je širokom krugu stručnjaka u području zdravstvene zaštite i informatike: liječnicima, medicinskim sestrama, rukovoditeljima i svim stručnjacima iz područja zdravstva i zdravstvenog osiguranja, zdravstvenim planerima i administratorima, kao i istraživačima i nastavnicima u području medicinske informatike.
Uz uobičajene teme iz područja medicinske informatike, posebna pozornost na ovogodišnjem simpoziju bit će posvećena utjecaju IT na poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici te Deklaraciji o e-zdravlju koju je objavila Akademija medicinskih znanosti Hrvatske.

Utjecaj IT na poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici (okrugli stol)

Implementacija integralnog bolničkog informacijskog sustava, koji se tehnički temelji na principima WEB tehnologije, ima za osnovni cilj poboljšati kvalitetu života u lokalnoj zajednici uvođenjem inventivno inovativnih rješenja iz područja informatičke tehnologije u poslovni proces zdravstvene zaštite, a koja u konačnosti moraju biti i intuitivna. Okosnica ideje je u namjeri da zdravstveno osoblje ne troši vrijeme na pretjeranu i iscrpljujuću upotrebu IT tehnologije u procesu rada, nego da se informatičko radno okruženje definira kao skup optimalnih parametara. Svima je u interesu, i zdravstvenom osoblju i pacijentu, da ostane dovoljno vremena pored nužnih administrativnih poslova za kvalitetno zbrinjavanje pojedinog medicinskog slučaja. Iznimno je važno da se u proces liječenja, kao stručni zdravstveni savjetnici, može uključiti zdravstveno osoblje koje nije fizički prisutno u procesu liječenja, putem telemedicinskih rješenja ili odgovarajućih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Krajnji doseg je elektronički zdravstveni karton, skup podataka u procesu liječenja koji se arhiviraju u medicinsku bazu podataka gdje se kao takvi pohranjuju i dostupni su na uvid kroz sva moguća protokolarna događanja u aktualnom ili nekom od slijedećih procesa zdravstvenog zbrinjavanja. Što su korisnici poduzeli u informatizaciji svoje radne okoline i koliko su zadovoljni, koje su mane i prednosti aktualnih ideja, iskustvo koje je nastalo kroz implementaciju IT rješenja u njihovoj radnoj sredini biti će prikazano kroz prezentacije i okrugli stol.

Deklaracija o e-zdravlju (pozivno predavanje)

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske objavljuje "Deklaraciju o e-zdravlju" s ciljem senzibiliziranja svih sudionika (pacijenti, zdravstveni djelatnici, ustanove, tijela državne uprave, dobavljači) u korištenju velikih potencijala informacijsko-komunikacijske tehnologije i rješenja za unapređenje zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj. Deklaracija skreće pozornost na infrastrukturna područja, kao što su: obrazovanje, regulativa i normizacija, profesionalnost medicinske i zdravstvene informatike kao struke, obveza ustanova, tijela državne uprave i dobavljača. Osim odgovora na pitanje "što?", Deklaracija odgovara i na najvažnije pitanje - "kako?". Umjesto postojeće "atomiziranosti" i nepovezanosti projekata i rješenja, Deklaracijom se predlaže ostvarenje zajedničkog koncepta informatizacije u zdravstvu i za zdravlje putem uspostavljanja središnjeg tijela na državnoj razini (agencija, ured, zavod) u kojem će biti koncentrirana ekspertiza, odlučivanje i financiranje zdravstveno-informatičkih projekata na državnoj razini.

Predsjednik Organizacijskog odbora ISHEP 2011, doc.dr.sc. Vesna Ilakovac

Predsjednik HL7 Hrvatska, dr.sc. Miroslav Končar

Predsjednik Organizacijskog odbora MI2011, Dražen Pomper, dipl.inf.