x
x

Poslovni rezultati HZZO-a

  09.10.2011.

Zbog smanjenja cijena lijekova i veće kontrole propisivanja nastavljen je trend smanjenja izdataka za lijekove na recepte za više od 73 milijuna kuna, a HZZO planira i dodatne uštede smanjenjem cijena.

Poslovni rezultati HZZO-a

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje objavilo je izvješće o poslovanju za prvih šest mjeseci ove godine u kojem navode kako je u tom razdoblju HZZO zabilježio 'iznimno dobre poslovne rezultate'. HZZO je u prvom polugodištu smanjio ukupne troškove poslovanja za gotovo 17%, odnosno za 35 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u izvješću. Dospjele obveze smanjene su sa više od 781 milijuna kuna, koliko su iznosile 30. lipnja prošle godine, na oko 223 milijuna kuna. Zbog smanjenja cijena lijekova i veće kontrole propisivanja nastavljen je trend smanjenja izdataka za lijekove na recepte za više od 73 milijuna kuna. U tijeku su novi izračuni cijena, a HZZO i dalje pokušava sniziti cijene koje su, prema podacima Eurostata, 2003. godine iznosile 73% europskih cijena dok su one danas za 46% niže nego, primjerice, u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Uz to, troškovi za lijekove su sa 21% 2003. godine pali na 13% u 2010. godine u učešću u troškovima zdravstva. Porastao je jedino izdatak za posebno skupe lijekove i to za 2%.

Dugovi bolnica

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek smatra kako u zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost i kaže kako pri tom ne misli na zaposlene koji rade i više nego treba, a da im se to ne plaća. Avberšek navodi kako dospjeli dug bolnica iznosi 1,5 milijardi kuna, te kako je bolnički sustav u prvih šest mjeseci ove godine zabilježio manjak od 230 milijuna kuna, od čega na najveće, kliničke centre i kliničke bolnice, otpada 132 milijuna kuna te traži pojašnjenje od ministra zdravstva Darka Milinovića. Avberšek za Milinovića ima još desetak pitanja na koje će ministar prije ili kasnije morati odgovoriti. Jedno od njih odnosi se na plaćanje bolničkih računa za skupe lijekove. U izvješću HZZO-a vidljivo je kako se povećanje ukupnih potraživanja bolnica za 15,4% odnosno 330 milijuna kuna odnosi većim dijelom na posebne programe kao što su transplantacija, izvantjelesna oplodnja i skupi lijekovi. U izvješću se navodi kako su ovi dugovi nastali kao posljedica prolongacije ugovorenih rokova plaćanja, dijelom zbog nepoštivanja ugovorenih rokova plaćanja od strane HZZO-a te dijelom većeg iznosa realizacije u odnosu na ugovoreni iznos novca. "Riječ je o posebnim programima koji se ne financiraju iz bolničkih limita nego se bolnicama posebno plaćaju. Rokovi u kojima HZZO plaća i bolničke limite i posebne programe su 90 dana, a oni su sada produljeni za još 30 dana. Razlog leži u činjenici da bolnice rade sve više posebnih programa i da zbog toga troškovi rastu", kaže ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep.

Gdje je 400 milijuna kuna?

Naglašava kako je situacija kada su u pitanju bolnice značajno bolja nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Tada je dug iznosio više od 250 milijuna kuna, kaže Strizrep, dok je on danas na razini 130 milijuna kuna. Avberšek, međutim, upozorava kako poslovanje HZZO-a ne pokazuje realnu situaciju ako se gleda izdvojeno od ukupnog sustava zdravstva."Kako HZZO može uspješno poslovati kada im nedostaje 400 milijuna kuna koliko su dužni za skupe lijekove? U ovom slučaju postavlja se pitanje je li Vlada samo formalno donjela odluku o financiranju skupih lijekova i nije osigurala novac ili što je još gore da je novac osiguran, ali se troši na nešto drugo", kaže Avberšek.

Bolovanja - kontrole HZZO-a

Pojačana kontrola bolovanja dovela je do daljnjeg smanjenja stope bolovanja, kažu u HZZO-u. Izdaci za bolovanja manji su za 36 milijuna kuna, prosječno trajanje bolovanja u danima na teret HZZO-a smanjeno je za 7,7%, a ukupan broj dana bolovanja manji je za 153.333 dana. Avberšek kaže kako su bolovanja doista bila prepolovljena zahvaljujući kontrolama HZZO-a. No, kaže kako su kontrole posljednjih godinu dana stale te da stopa bolovanja ponovno raste.