x
x

Radionica: Postizometrična relaksacija muskulature (PIR) 1. 6. 2019.

  Tonći Šitić, bacc.ft.

  01.05.2019.

PIR je jedna od vrlo efikasnih metoda koja se koristi za relaksaciju mišića i predstavlja fizioterapeutsku tehniku kojom se u manulanoj medicini koristimo za pripremu muskulature pred mobilizaciju-manipulaciju. Temelji se na slabijoj izometričkoj kontrakciji željenog mišića uz primjeren manji otpor terapeuta, te nakon toga ciljana elongacija bolnog, napetog mišića.

Radionica: Postizometrična relaksacija muskulature (PIR) 1. 6. 2019.

Budući da PIR-om ciljano djelujemo na mišiće koji su u povećanoj tenziji koristimo je za pripremu pacijenta prije tretmana mobilizacije - manipulacije. Ponekad je i sam PIR dostatan kao tretman.

Tehnika je u prednosti pred ostalima, jer se korištenjem minimalne snage bolesnikova mišića ne izaziva bol, a koristimo je kod tretiranja zgloba, čiju smanjenu pokretljivost (mobilnost) jednim dijelom uzrokuje i spazam mišića. Korištenjem i facilitacijskih refleksa disanja i vida još se više mogu povećati efekti mišićne relaksacije. Ukoliko su zadani mišić ili njegove pripadajuće fascije skraćeni, djeluju poput «uzdi» i «određuju» pokretljivost u pripadajućem zglobu. Efektom što bolje mišićno-fascijalne relaksacije, eliminirali smo jedan od čimbenika koji inače umanjuje efekte manipulacije.  U protivnom se zglob vrlo brzo vraća u patološki položaj.

Učinci tretmana mogu se utvrditi ne samo na tretiranim mišićima, na kojima bolne - triger točke i tenzija nestaju, već i po nestajanju bolnih točaka smještenih na hvatištu tetiva za periost. PIR je terapijska metoda koju izvodi terapeut, ali je možemo uz izobrazbu pacijenta koristiti i kao samotretman.

Uspoređujući PIR s klasičnom metodom Kabata (1965), koja se i danas koristi u proprioceptivnoj neuromuskulatornoj facilitaciji (PNF) otpor terapeuta, je ovdje daleko slabiji, mišićna kontrakcija je svega 30% mišićne snage a izbjegava aktivno forsirano istezanje. Često, u akutnom stanju, koristimo na početku tretmana samo silu teže (gravitaciju) kao otpor, a tek smanjenjem bolnosti minimum snage.

Objašnjenje dobrih rezultata ove metode mogu se potražiti u činjenici da:

1.Tijekom otpora s minimalnom snagom samo je malen broj mišićnih vlakana aktivan, drugi su inhibirani.

2. Tijekom relaksacije izbjegnut je refleks istezanja, refleks koji je prouzrokovan čak i s pasivnim i bezbolnim istegnućem. S druge strane postoje situacije u kojima pacijent osjeća bol tijekom PIR-,a a usprkos tome se opušta (bol ligamenta) i čak nakon procedure nastupa analgezija. Ova metoda demonstrira vrlo jasno usku vezu između boli i tenzije te relaksacije i analgezije.

Skraćeni mišić može biti razlog boli pri manipulaciji, ali i smanjene efikasnosti iste, jer može onemogućiti postizanje položaja prenatega koji je bitan za efikasno izvođenje iste. Ako izvršimo manipulaciju bez predhodnog vraćanja ili naknadnog vraćanja mišića u idelanu duljinu isti će nam po ponovnom opterećivanju (vraćanje na uobičajena pokrete bolesnika - dnevne aktivnosti, radni zadaci) opet izazvati funkcijsku blokadu zgloba.

Pozivamo Vas na radionicu: 

PIR (postizometrička relaksacija)
Vrijeme održavanja : 1. lipnja, 2019.

Mjesto održavanja: Poliklinika Cosmogamma (www.agmar.hr)

Adresa oržavanja: Jakuševečka cesta 4b, 10000 Zagreb

Broj polaznika: 16

Prijave: do 10. svibnja ili popunjenja broja polaznika

na mail fizioterapeut@fizioterapeut.net

Vrijeme trajanja: 8h – 16h sa par manjih pauza

Cijena radionice : 800kn

Progam:

Tijekom radionice obraditi će se 20 – 25 mišića i mišićnih skupina uz slikovni prikaz te demonstraciju jedni na drugima.

Na kraju radionice uslijediti će provjera stečenog znanja.

Radonici mogu nazočiti: prvostupnici fizioterapeuti, diplomirani fizioterapeuti ili liječnici

Više o PIR-u :

http://fizioterapeut.net/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=28

O dosad održanim radionicama http://fizioterapeut.net/index.php?option=com_content&view=category&id=57&Itemid=88

Voditelj radionice

Tonći Šitić, prvostupnik  fizioterapeut