x
x

Brzina unosa hrane povezana je s indeksom tjelesne mase (ITM)

  Jacinta Vuković, dr. med.

  23.09.2011.

Žene srednjih godina koje brzo jedu često imaju više problema s težinom od onih koje jedu sporije. Smanjenje brzine unosa hrane moglo bi spriječiti povećanje tjelesne težine, te smanjiti indeks tjelesne mase.

Brzina unosa hrane povezana je s indeksom tjelesne mase (ITM)

Istraživanje provedeno na Novom Zelandu, ne dokazuje da brzo jedenje uzrokuje višak kilograma, ali istraživači vjeruju da brzina jedenja utječe na količinu hrane koju unosimo u organizam.

Istraživači su poslali 2500 upitnika, što predstavlja reprezentativni uzorak za Novi Zeland, ženama u dobi od 40 do 50 godina te ih zamolili da procjene koliko brzo jedu. Uz informaciju o brzini konzumiranja hrane tražili su i podatke o visini, trenutnoj težini, stilu života i zdravstvenim navikama.

Odgovore su dobili od 1600 žena koje su sebe opisale kao:
• osobe koje jedu srednjom brzinom (niti presporo, niti prebrzo) - 50%
• osobe koje jedu brzo ili jako brzo - 35%
• osobe koje jedu polako ili jako polako - 15%

Rezultati su objavljeni u časopisu Američke nutricionističke udruge te pokazuju da žene koje jedu sporo ili jako sporo imaju najniži ITM.

Za svaku kategoriju gledano od najsporije do najbrže, ITM je rastao za 2.8% što predstavlja povećanje od 2,72 kg po kategoriji.

Dr. Caroline Horwath, autorica istraživanja, izjavila je da su rezultati njihove studije potvrdili rezultate istraživanja provedenog u Japanu. Dr. Horwath je također istaklada kako nisu sva istraživanja koja su dovodila u relaciju sporije jedenje s gubitkom težine bila uspješna. Nedavno objavljeno istraživanje u Kini pokazalo je da ljudi koji više žvaču hranu pojedu manje kalorija.

Rezultati upućuju na to da bi smanjenje brzine unosa hrane moglo spriječiti povećanje tjelesne težine, te smanjiti indeks tjelesne mase.

Jadna od slabosti ovog istraživanja je u tome što se istraživači nisu osobno susreli niti s jednom ženom uključenom u istraživanje. Sljedeći korak bi bio utvrditi je li ovakav način istraživanja brzine jedenja učinkovit te provesti daljnja istraživanja koja bi dala uvid u mogućnost promjene takve navike.