x
x

Hranom protiv crijevnih polipa

  30.08.2011.

Konzumiranje leguminoza, povrća, sušenog voća i smeđe riže smanjuje rizik od nastanka crijevnih polipa, objavljeno je u časopisu Nutrition and Cancer. Karcinom crijeva je treći najučestaliji oblik karcinoma u muškaraca i žena, a prekursori su crijevni polipi.

Hranom protiv crijevnih polipa

Autori studije su utvrdili da konzumacija leguminoza minimalno 3 puta tjedno i smeđe riže jednom tjedno smanjuje rizik od crijevnih polipa za 33-40 %, a kuhano zeleno povrće i sušeno voće također doprinose boljoj zaštiti, poglavito zahvaljujući visokim sadržajem prehrambenih vlakana za koje se zna da imaju antikarcinogeni učinak.

Analizirani su podaci o prehrambenim navikama 2818 ispitanika tijekom 26 godina, a nakon tog perioda u 441 ispitanika su pronađeni crijevni i/ili rektalni polipi. Rezultati pokazuju da unos kuhanog zelenog povrća jednom na dan ili više smanjuje rizik za nastanak polipa za 24%, u usporedbi kad se namirnice unose manje od 5 puta tjedno. Također, pokazalo se da sušeno voće konzumirano 3 puta tjedno isti rizik smanjuje za 26%.