x
x

Izvješće o osobama s invaliditetom u RH

  20.08.2011.

Prema procjenama UN problem invalidnosti je mnogo rašireniji nego što se inače misli: od deset stanovnika svake zemlje bar je jedan u izvjesnoj mjeri invalid. Prema posljednjem popisu pučanstva iz 2001. godine i Hrvatska ima slične pokazatelje. Raspolaganje odgovarajućim podacima o dizabilitetu – invaliditetu preduvjet je za planiranje odgovarajućih preventivnih mjera i donošenje programa za osobe s invaliditetom.

Izvješće o osobama s invaliditetom u RH

Uostalom, unapređenje razine zdravlja pučanstva ima za cilj i dodavanje života godinama, odnosno povećanje broja godina života bez bolesti i invaliditeta. Hrvatska je prepoznajući taj problem donijela Zakon o Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom (NN64/01), koji propisuje način prikupljanja, obrade i zaštite tajnosti podataka o sobama s invaliditetom. Registar se vodi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a počeo je s radom 2002. godine.

Prema navedenom Zakonu invaliditet je trajno ograničenje, smanjenje ili gubitak sposobnosti (koje proizlazi iz oštećenja zdravlja) neke fizičke aktivnosti ili psihičke funkcije primjerene životnoj dobi osobe i odnosi se na sposobnosti, u obliku složenih aktivnosti i ponašanja, koje su općenito prihvaćene kao bitni sastojci svakodnevnog života.

Do 30.09.2009. u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom pristiglo je 881.369 različitih nalaza i rješenja za osobe s invaliditetom. Izvješće o osobama s invaliditetom sadrži prikaze općih socidemografske te podatke o vrstama oštećenja za RH te za svaku županiju zasebno.

Izvjeće o osobama s invaliditetom za 2010. godinu dostupno je na stranicama HZJZ-a.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr