x
x

Nedostaje nam liječnika

  18.08.2011.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, prim. dr. Hrvoje Minigo, u trećem mandatu kaže kako se veseli ulasku novih dužnosnika koji će mladenačkim entuzijazmom pomoći u optimiziranju zdravstvene struke.

Nedostaje nam liječnika

Nakon šesnaest godina obnovljenog rada Hrvatska liječnička komora ovog je proljeća provela pete po redu opće izbore. Izabrana su sva tijela komore, a ja sam izabran po treći put za predsjednika ove najveće asocijacije liječnika, koja funkcionira kao ustanova sa javnim ovlastima. To je za mene osobno velika čast i priznanje makar nije lako zadovoljiti brojna očekivanja članova, pacijenata, javnosti, vladajućih i oporbe.

Članovi opravdano zahtijevaju da ih komora bezuvjetno brani, pacijenti traže najkvalitetniju i najmoderniju zdravstvenu uslugu i da odmah sankcioniramo doktore ako im nisu pružili ono što pacijenti sami misle da imaju pravo i potrebu. Vladajući žele od komore potporu za sve poteze koje izvode na polju zdravstvene zaštite bez obzira jesmo li sudjelovali u kreiranju tih odluka.

Oporba, pak, traži da obavezno kritiziramo sve poteze vlasti, te da im se usprotivimo. U proteklih 8 godina mojeg mandata uspjeli smo, unatoč pritiscima, korektno i efikasno funkcionirati te smo postigli da svi dionici u sustavu i mediji shvate da smo odgovorna institucija čiji je jedini cilj omogućiti članovima da normalno obavljaju svoj posao i pruže u svim uvjetima najoptimalniju zdravstvenu zaštitu pacijentima. Zna se da je zdravstvena zaštita na zavidnoj razini iako se za nju u apsolutnim iznosima izdvaja puno manje novca nego u drugim državama. Stoga su za takvu razinu zdravstvene zaštite zaslužni najviše zdravstveni radnici.

Cijeli tekst dostupan je u Poslovnom dnevniku.