x
x

Visoke doze hormonskih lijekova mogu oštetiti jajne stanice

  10.08.2011.

Visoke doze lijekova koji se koriste za stimulaciju jajnika starijih žena koje su podvrgnute postupcima medicinske oplodnje mogu biti uzrok kromosomskih poremećaja u njihovim jajnim stanicama, što može dovesti do neuspjelih trudnoća, a potencijalno i rađanja djeca s Downovim sindromom.

Visoke doze hormonskih lijekova mogu oštetiti jajne stanice

Hormonski lijekovi se u IVF-u rabe za stimulaciju jajnika da proizvode dodatne jajne stanice, što povećava šansu da će neke od njih biti uspješno oplođene i implantirane u maternicu. Jedna od najvećih opasnosti IVF-a jest hiperstimulacija, što ženu može učiniti vrlo bolesnom.

Do 35. godine koristi se blaga stimulacija. No, za žene starije od 35 godina, kada jajnici prirodno proizvode manje jajnih stanica, uobičajeno se koriste veće doze hormona. Britanski tim je proveo istraživanje koje je prezentirano na godišnjoj konferenciji Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) u Stockholmu, a koje pokazuje da tako nastale jajne stanice imaju veći udio kromosomskih poremećaja nego što bi se očekivalo kod neliječenih žena iste dobne skupine.

Embriji stvoreni iz jajnih stanica s kromosomskim poremećajima obično ne završe uspješnom trudnoćom i porodom. Najčešće ne dođe do implantacije u maternicu ili vrlo rano dođe do spontanog pobačaja. No, prije se obično mislilo kako je slabija uspješnost IVF-a kod starijih žena rezultat manje vijabilnosti njihovih jajnih stanica, za koja se pretpostavljalo da češće imaju kromosomske poremećaje od jajnih stanica mlađih žena.

"Ono što ovaj rad pokazuje jest da ima mnogo kromosomskih poremećaja koja nisu specifično vezana za dob", kaže Stuart Lavery, ginekolog i ravnatelj IVF klinike u Bolnici Hammersmith u Londonu. To je izazvalo zabrinutost da bi liječenje moglo biti odgovorno za poremećaje na način koji dopušta razvoj onih jajnih stanica "koje bi priroda isključila". To bi moglo uključivati - ako trudnoća dođe do kraja - rođenje djeteta s Downovim sindromom, što je posljedica kromosomskog poremećaja.

Istraživanje koje je proveo prof. Alan Handyside, direktor London Bridge Centra za plodnost, ginekologiju i genetiku, zajedno s kolegama iz osam zemalja, je utvrdilo da postoji prekomjeran broj poremećaja, no bit će potreban daljnji rad kako bi saznali uzroke. Otkriće koje je proizašlo iz istraživanja jest da su provodili novi način probira malih stanica koje su nusproizvod razvoja jajnih stanica - polarnih tjelešaca, da se vidi je li to pouzdana metoda probira za kromosomske poremećaje.

Tony Rutherford, predsjednik Britanskog društva za plodnost (BFS) i počasni viši predavač na Sveučilištu u Leedsu, kaže da otkriće "podebljava" činjenicu poznatu otprije - snažno pobuđivanje jajnika visokim dozama lijekova proizvodi više jajnih stanica, ali ne i više embrija. "Konačni ishod jest da je broj normalnih embrija isti bez obzira stimulirate li na konvencionalan način kao što radimo već 25 godina [s višim dozama hormona] ili to činite na mnogo blaži način."

Lavery kaže da je tamo gdje stimulacija nije proizvela mnogo jajnih stanica, "zajednički odgovor dati više [hormonskih lijekova]. No, ovaj rad sugerira da to nije nužno dobra stvar."

Handyside kaže da bi znanstvenici trebali pratiti uzorak poremećaja kod različitih režima stimulacije, uključujući blagu stimulaciju i prirodni ciklus IVF-a, gdje se uzme samo jedna jajna stanica koja se potom oplodi i vrati u ženu. "Rezultati takvih istraživanja trebali bi nam otkriti bolje kliničke strategije kako bi se smanjila učestalost kromosomskih grješaka u starijih žena koje se podvrgavaju IVF-u," rekao je.

Izvornik: guardian.co.uk
Preveo: Tihomir Ježinac, dr.med.