x
x

Jogurt i imunitet

  28.07.2011.

Prema novim spoznajama objavljenima u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta, koji sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus može ojačati imunološki sustav kod anoreksije. Isti učinak nije zamijećen pri konzumaciji mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda, što ukazuje na ključnu ulogu fermentativnih bakterija iz jogurta.

Jogurt i imunitet

Poznato je da osobe s poremećajima prehrane poput anoreksije nervoze imaju oslabljeni imunitet, što je posljedica slabe, nedostatne prehrane odnosno pogrešnih prehrambenih navika.

Pritom treba reći da se tu radi o običnom jogurtu koji se isključivo dobiva fermentacijom L. bulgaricus i S. thermophilus, a koji je jedan od proizvoda koji ljudi najviše konzumiraju. Odnosno, nije riječ o probiotiku kojem su dodane kulture laktobacila ili bifidobakterija.

U istraživanju koje je trajalo 10 tjedana i uključivalo 63 ispitanika, pokazalo se da se svakodnevnom konzumacijom jogurta omjer CD4+ i CD8+ limfocita (bijelih krvnih stanica koje sudjeluju u imunološkom odgovoru) nije smanjivao, a i značajno su se povećale razine interferona-gama, što sve ukazuje na očuvanu funkciju imunološkog sustava.