x
x

Debljina i rak dojke

  27.07.2011.

Novo istraživanje pokazalo je da tjelesna težina ima najveći utjecaj na razinu spolnih hormona za koje je poznato da utječu na rizik za rak dojke kod žena u postmenopauzi.

Debljina i rak dojke

Znanstvenici sa poznatog britanskog sveučilišta Oxford pregledali su podatke prikupljene u 13 različitih istraživanja, u kojima je sudjelovalo gotovo 6,300 žena, kako bi istražili utjecaj različitih čimbenika rizika na razinu spolnih hormona poput estrogena, za koje je poznato da potiču rast nekih oblika raka dojke.

Rezultati analize, objavljeni u stručnom časopisu „British Journal of Cancer", pokazali su da indeks tjelesne mase, koji se često koristi kako bi se odredilo da li je osoba pretila, ima najveći utjecaj na razinu spolnih hormona, a osobito na razinu estrogena.
Osim toga, važni čimbenici bili su i alkohol, te cigarete.

Dr. Gillian Reeves, koaturica istraživanja, rekla je: „Naše istraživanje pokazuje da promjene u razini hormona mogu objasniti povezanost utvrđenih čimbenika rizika, poput debljine, sa rizikom za rak dojke".
„Druga istraživanja pokazala su da tjelesna težina i alkohol mogu utjecati na razinu hormona, a ovo istraživanje to je potvrdilo, te je pružilo još informacija o načinu na koji se razvija rak dojke," objasnila je.

Dr. Julie Sharp, glasnogovornica britanske zaklade za borbu protiv raka, koja je financirala istraživanje, komentirala je kako su održavanje zdrave težine i smanjenje konzumacije alkohola „ključni" u smanjenju rizika za rak dojke.
Većina žena rak dojke razvije nakon što uđu u menopauzu, dok se samo 20% slučajeva raka dojke javlja kod žena mlađih od 50 godina.

Lovro Lamot, dr. med.

VEZANI SADRŽAJ > <