x
x

Supklinička ateroskleroza u osoba zaraženih HIV-om

  17.07.2011.

Endotelijalna disfunkcija je jedan od početnih procesa u razvoju ateroskleroze. Povećane vrijednosti debljine intimalnog i medijalnog dijela stijenke karotidne arterije (cIMT) udružene su s rizičnim čimbenicima za razvoj kardiovaskularnih bolesti i prihvaćene su kao nadomjesni marker procesa ateroskleroze.

Supklinička ateroskleroza u osoba zaraženih HIV-om

Neinvazivi parametri mehaničkih karakteristika karotidnih arterija-krutost stijenke, rastezljivost, elastičnost i popustljivost pojavljuju se kao prediktori kardiovaskularnog rizika. Patogeneza ubrzane atereoskleroze u HIV-om zaraženih bolesnika nije u cijelosti istražena. Još uvijek nije u poznato koji su klasični koronarni rizični čimbenici odgovorni za taj fenomen pored čimbenika same HIV infekcije i čimbenika povezanih s antiretrovirusnim lijekovima. Bilježeći vrijednosti krvnog tlaka, automatski sustav ultrazvučnog obilježavanja koji je implementiran u ultrazvučni uređaj omogućava procjenu neinvazivnih parametara krutosti arterijske stijenke.

Klaudija Višković, Josip Begovac
Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Zagreb

Predavanje održano na 3. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama, Opatija, svibanj 2011. godine