x
x

U bolnicu Srebrnjak dolazi i pravobraniteljica za djecu

  14.07.2011.

Pitanje vlasništva i upravljanja nad zagrebačkim bolnicama još se uvijek nalazi na Ustavnom sudu odnosno čeka se presuda i odgovor na pitanje je li Ministarstvo zdravstva pogriješilo kada je donijelo odluku o novoj mreži bolničkih kreveta i spajanju bolnica u Gradu Zagrebu koje su u vlasništvu Grada, a ne države.

U bolnicu Srebrnjak dolazi i pravobraniteljica za djecu

"Mjesečno za te pacijente trošimo 200 tisuća kuna iz našeg limita, a ovim tempom dug HZZO-a prema nama do kraja će godine iznositi 2,5 milijuna kuna", objašnjava ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo. Dodaje i kako je ovogodišnjim ugovorom, bez objašnjenja, bolnički limit smanjen s prijašnjih 2,75 milijuna na 2,6 milijuna kuna. Ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep tvrdi kako Srebrnjak nema dozvolu za tu djelatnost te je djecu pozvao da se vrate na liječenje u Klaićevu ili u KBC Zagreb. Prema posljednjim informacijama, roditelji su odbili otići iz Srebrnjaka, a u četvrtak će se na Srebrnjaku sastati i s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić od koje će tražiti da im omogući pravo na slobodu izbora gdje će liječiti svoju djecu. Strizrep tvrdi da Srebrnjak nema potrebne dozvolu za liječenje juvenalnog RA, da je liječnik koji brine o toj djeci zaposlen bez potrebne dozvole ministra zdravstva što je utvrdio Dražavni inspektorat, te da ravnatelj Nogalo pokušava HZZO-u nametnuti obvezu plaćanja skupih lijekova za neregistriranu djelatnost. Strizrep je pozvao i odgovorne u Gradu Zagrebu da kao osnivači Srebrnjaka preispitaju protuzakonito obavljanje određenih medicinskih djelatnosti u toj ustavi. Lidija Hrastić Novak iz zagrebačkog Ureda za zdravstvo kaže kako i dalje stoje iza ravnatelja Nogala i bolnice te kako Srebrnjak sve radi po zakonu, kao i da ima sve potrebne dozvole. "To što je ravnatelj uspio u svoju bolnicu dovesti vrhunske liječnike govori o tome da dobro radi svoj posao. A što se tiče pacijenata, danas postoji sloboda izbora i roditelji imaju pravo odlučiti gdje će liječiti svoje dijete", kaže Hrastić Novak. Dodaje kako će Upravno vijeće bolnice raspravljati o ovoj temi, a posebice o potrošnji lijekova.

Tihomir Strizrep, ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep, ravnatelj HZZO-a "Treba razumjeti i ravnatelja Nogala, on nije političar već ravnatelj koji se bori za ono što je i naš interes, a to je da se djeci iz Zagreba, ali i čitave Hrvatske osigura kvalitetna i pravodobna skrb", kaže Hrastić Novak. Strizrep kaže da Srebrnjak ima odobrenje za liječenje bolesti dišnog sustava, a da djelatnosti dječje kardiologije, reumatologije, sportske medicine, liječenja boli i poremećaja spavanja obavljaju protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, što je utvrđeno i odlukom Prekršajnog suda kada je bolnica kažnjena s 11.000, a ravnatelj sa 6000 kuna."No, dr. Nogalo ni nakon toga, te nakon ponovnog zdravstveno-inspekcijskog nadzora u travnju ove godine, nije pokrenuo postupak registracije spornih djelatnosti već i ih dalje obavlja ilegalno, financirajući ih sredstvima bolnice čime ugrožava poslovanje te ustanove", kaže Strizrep.Nogalo kaže da nikada nije dobio zabranu rada, što bi bilo za očekivati ako bolnica radi protuzakonito i ilegalno, te kako mu unatoč tome HZZO plaća fakture koje se odnose na te djelatnosti osim skupih lijekova."10 godina s HZZO-om sklapamo ugovor o pedijatrijskoj djelatnosti i pedijatrijskoj imunologiji. Uz to, bolnica je i europski centar za alergologiju i imunologiju u dječjoj dobi te Referentni centar Ministarstva zdravstva", objašnjava Nogalo. Dodaje i kako se u bolnici također provodi dio specijalističke edukacije iz alergologije i imunologije te su te djelatnosti navedene u ugovoru s HZZO-om.