x
x

Mogu li vruć čaj i kava smanjiti rizik od MRSA-e?

  Jacinta Vuković, dr. med.

  14.07.2011.

Poznato je da vruć čaj i kava imaju antimikrobna svojstva. Cilj istraživanja, objavljenog u Annals of Family Medicine, izdanje srpanj/kolovoz 2011, bio je otkriti postoji li veza između konzumiranja čaja ili kave ili oba napitka s pojavnošću kliconoštva meticilin rezistentnog stafilokoka (MRSA).

Mogu li vruć čaj i kava smanjiti rizik od MRSA-e?

Infekcija MRSA-om je najčešća bolnički stečena infekcija, otporna na većinu raspoloživih lijekova, a od koje godišnje samo u SAD-u umire oko 15.000 ljudi.

Autori, na čelu sa dr. Erikom M. Mathesonom s Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog sveučilišta u Južnoj Karolini, su, u nastojanju da preveniraju MRSA infekcije istraživali antimikrobni učinak nekih često konzumiranih biljaka i biljnih ekstrakata.

Istraživači su uzimali bris iz nosa 5000 ispitanika da bi ustanovili imaju li MRSA-u te ih ispitivali o vrstama pića koje konzumiraju.
Rezultati su pokazali da se ledeni čaj i gazirana pića ne mogu dovesti u vezu s kliconoštvom MRSA-e.

Ispitanici koji redovito konzumiraju vrući čaj ili kavu imali su manju pojavnost meticilin-rezistentnog Staphylococcus aureus -a u nosnicama.

Objašnjenje autori vide u antmikrobnom učinku čaja ili kave koji do nosa dolaze parom. Kava i čaj mogu aktivirati imunološki sustav ili izravno oštetiti stanice bakterija. Oba napitka također smanjuju apsorpciju željeza koje je potrebno za rast MRSA-e.

Autori drže da, ukoliko se rezultati studije pokažu vrijedni daljnjih istraživanja, kava i čaj se mogu pokazati kao jeftin način da se MRSA među populacijom svede na minimum.