x
x

Veći broj samoubojstava u EU

  12.07.2011.

Preliminarni rezultati istraživanja objavljenog u prestižnom medicinskom časopisu Lancet pokazali su da se učestalost samoubojstava od početka recesije diljem Europe povećala.

Veći broj samoubojstava u EU

Prije krize koja se u Europi počela osjećati 2008., učestalost samoubojstava među radno aktivnim stanovništvom počela se smanjivati.

No, međunarodni tim stručnjaka otkrio je da se taj trend okrenuo otkada su se ljudi morali suočiti sa sve većom neizvjesnošću na poslu i otkada je porastao broj nezaposlenih.

Istraživači su analizirali podatke o nezaposlenosti i mortalitetu u razdoblju od 2000. do 2009. za deset europskih zemalja: Austriju, Finsku, Grčku, Irsku, Nizozemsku, Ujedinjeno kraljevstvo, Češku, Mađarsku, Latviju i Rumunjsku.

Rezultati analize pokazali su da se postotak nezaposlenih povećao od početka krize i da se postotak samoubojstava povećao, kako u starim zemljama članicama, tako i u novim članicama Europske unije.

„Među proučavanim zemljama samo je Austrija imala manji postotak samoubojstava (pet posto manje) 2009. godine u odnosu na 2007. U svakoj drugoj od proučavanih zemalja povećanje je bilo najmanje pet posto," zaključili su istraživači.

Autori ovog istraživanja istakli su kako će biti potrebne daljnje analize jednom kada podaci iz svih zemalja budu dostupni.
„Već sada možemo vidjeti da su zemlje koje je kriza najteže pogodila, poput Grčke i Irske, imale najveći porast samoubojstava (17% i 13%) u odnosu na druge zemlje," opazili su istraživači.

Osim što se povećao broj samoubojstava, u mnogim europskim zemljama povećao se i broj korisnika antidepresiva.
S obzirom da kriza nije zaobišla ni Hrvatsku, možemo pretpostaviti da u ovom trendu Hrvatska ne zaostaje za Europom.

Lovro Lamot, dr. med.