x
x

Medicinske sestre učinkovite u nadzoru i kontroli bolničkih infekcija

  06.07.2011.

Medicinske sestre su najučinkovitije i najisplativije u kontroli bolničkih infekcija vezanih uz katetere u jedinicama intenzivne kirurške njege, prezentirano je na 38. godišnjem sastanku Društva za kontrolu infekcija i epidemiologa u Baltimoru, krajem lipnja.

Medicinske sestre učinkovite u nadzoru i kontroli bolničkih infekcija

Dodatnim angažmanom medicinske sestre za nadzor bolničkih infekcija u jedinici intenzivne kirurške skrbi koja ima 19 kreveta, smanjen je broj hospitalnih infekcija vezanih uz centralni venski kateter na nulu, čime je ušteđeno 200000 američkih dolara tijekom 6 mjeseci.

Istraživanje je provedeno od srpnja do prosinca 2010. godine.

Educirane sestre su monitorirale i asistirale pri uvođenju katetera u sterilinim uvjetima i kooridinirale svakodnevnu brigu o kateterima, suhoći i intaknosti.
Nije se tolerirao niti jedan prekršaj u protokolu higijene ruku ili izolacije, sestre su svakodnevno provodile edukaciju o najboljoj prevenciji infekcija vezanih uz centralne venske katetere.

Procjena troškova liječenja infekcija vezanih uz centralni venski kateter je 18000 dolara, a ušteda na prevenciji 14 hospitalnih infekcija vezanih u centralni venski kateter tijekom promatranog razdoblja od 6 mjeseci je 260000 dolara. Plaća sestre u tom razdoblju je 44000 dolara, što znači da je intenzivna njega uvođenjem kontrole i nadzorom infekcija uštedjela više od 200000 američkih dolara.