x
x

Dijagnoza deficita vitamina B12 izdisajnim testom

  05.07.2011.

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Breath Research, opisan je novi, jednostavni, neinvazivni, jeftiniji izdisajni test za precizno mjerenje deficita vitamina B12.

Dijagnoza deficita vitamina B12 izdisajnim testom

Istraživači s University of Florida te Metabolic Solutions, Inc. of Nashua, NH, uočili su da vitamin B12 igra ključnu ulogu u razgradnji konzervansa koji se često koristi u pekarskim proizvodima, natrij-propionata, do ugljik-dioksida.

Istraživači su zaključili da bi se propionat mogao dati osobama kod kojih se želi izmjeriti status vitamina B12, te mjeriti ugljik-dioksid nastao razgradnjom propionata uslijed djelovanja vitamina koji se mjeri.

Količina izdahnutog ugljik-dioksida trebala bi biti proporcionalna količini vitamina B12 prisutnog u ogranizmu; pojedinci sa nižom razinom vitamina B12 izdahnuli bi manje ugljik-dioksida.

Kako bi razlikovali ugljik-dioksid koji nastaje razgradnjom propionata i onaj koji čovjek normalno izdiše, istraživači su označili propionat stabilnim ugljikovim izotopom koji će onda biti izdahnut kao označeni ugljik-dioksid.