x
x

U SAD-u odgođeno istraživanje dostupnosti liječnika obiteljske medicine

  04.07.2011.

Istraživanje dostupnosti liječnika obiteljske medicine s pacijentima – istraživačima je odgođeno. Radi se o telefonskom istraživanju kako bi se dobio odgovor na pitanje, može li se jednostavno i brzo dogovoriti pregled i postoje li razlike s obzirom na vrstu zdravstvenog osiguranja?

U SAD-u odgođeno istraživanje dostupnosti liječnika obiteljske medicine

Američko udruženje liječnika (American Medical Association - AMA) ne slaže se s ovakvim istraživanjem jer smatraju da je osnovni problem u SAD-u manjak liječnika obiteljske medicine, a nenajavljeni pacijenti koji bi provodili istraživanje samo će potvrditi već dobro poznate činjenice.

Prema planu istraživanja koje još uvijek čeka odobrenje, "lažni" pacijenti će nazvati 465 liječnika obiteljske medicie u svakoj od 9 država - Florida, Hawaii, Massachusetts, Minnesota, New Mexico, North Carolina, Tennessee, Texas, i West Virginia te zakazivati prijem u ordinaciju kao hitan slučaj ili kao redoviti pacijent. U slučaju uspješno dogovorenog pregleda, pacijenti - istraživači bi odgodili pregled na kraju telefonskog poziva. Svaki liječnik će se kontaktira dva puta, jednom će to biti pacijent - istraživač koji ima privatno osiguranje, a drugi put pacijent - istraživač sa jednim od socijalnih zdravstvenih osiguranja Medicare ili Medicaid. Dodatno će 11% liječnika dobiti i treći poziv od organizatora istraživanja, a oni će se jedini i predstavili kao istraživači. Istraživanje provodi Nacionalni centar za istraživanje Sveučilišta u Chicagu,, istraživanje košta 347,369 američkih dolara, a rezultati o dostupnosti liječnika bit će anonimni.