x
x

Droge u svijetu i Europi

  03.07.2011.

U novom godišnjem izvješću Ureda za suzbijanje kriminala i zloupotrebu droga koji se nalazi u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) ističe se kako je globalna potražnja za kokainom, heroinom i kanabisom ostala nepromijenjena ili se smanjija, no povećala se upotreba novih sintetskih droga i zloupotreba lijekova koji se dobivaju putem liječničkog recepta.

Droge u svijetu i Europi

U izvješću o zloupotrebi droga iz 2011. godine ističe se da je u proteklih 12 godina 210 miliona ljudi (4.8% svjetskog stanovništva u dobi od 15 do 64 godina) najmanje jednom uzelo zabranjene supstance.

Trava je i dalje na prvom mjestu po proizvodnji i konzumaciji među zabranjenim drogama, no u izvješću se ističe da je proizvodnja, prodaja i korištenje sintetskih droga „velika briga" u jugoistočnoj Aziji.

Yury Fedotov, izvršni direktor spomenutog ureda istaknuo je da tradicionalne droge polaku zamjenjuju nove sintetske droge u kojima su ilegalni sastojci prikriveni. G. Fedotov je objasnio da se u području jugoistočne Aziji više ne trguje opijumom, nego da se djelatnosti povezane sa drogom u tom području prilagođavaju zahtjevima potrošača.

„Izgleda da je međunardona zajednica maknula pogled sa problema droge u jugoistočnoj Aziji, no moramo biti aktivni na svim bojištima prije no što ova regija ponovno postane glavno sjecište putova za drogu," zaključio je na kraju.

U nedavnom izvješću koje je izdala Europska agencija za provedbu zakona Europol pokazalo se da je diljem Europe u 2010. godini zabilježena 41 nova psihoaktivna supstanca, što je gotovo dvostruko više no što je zabilježeno 2009. godine.

Lovro Lamot, dr. med.