x
x

Francuska revidirala Zakon o bioetici

  27.06.2011.

Francuska će uskoro imati novi Zakon o bioetici. Nakon višemjesečnih rasprava, sa 170 glasova za, a 157 protiv, Senat je odobrio zakon koji nudi nešto za obje suprotstavljene strane.

Francuska revidirala Zakon o bioetici

Anonimno doniranje sperme bit će dopušteno. Posthumna reprodukcija je zabranjena. Zamjensko (surogat) majčinstvo je zabranjeno. Istraživanje na embrijima i embrionalnim matičnim stanicama je dopušteno u iznimnim slučajevima, uz suglasnost Agence de biomédecine (Biomedicinska agencija). Istraživači mogu koristiti samo višak embrija iz IVF postupaka.

Donatori organa moraju imati snažnu emocionalnu vezanost s primateljem najmanje dvije godine. Liječnici će morati informirati trudnice o testovima za prenatalna oštećenja.

IVF je dopušten za bilo koji par koji pati od stvarne, a ne socijalne neplodnosti. Dakle, na zgražanje mnogih zastupnika, homoseksualnim parovima zabranjeno je stvaranje djece IVF-postupcima. Jedan ljevičarski zastupnik opisao je zakon kao "regresivan, pa čak i opasan". Zakon treba revidirati najmanje svakih sedam godina.

Izvornik: genethique.org
Preveo: Tihomir Ježinac, cand.med.