x
x

Prilagodba europskom zakonodavstvu za lijekove

  22.06.2011.

Jačanje ocjene i provjere kakvoće lijekova za ljudsku upotrebu prema europskim standardima glavni je cilj projekta provedenog u suradnji sa Španjolskom agencijom za lijekove i medicinske proizvode , objavljeno je u Poslovnom dnevniku.

Prilagodba europskom zakonodavstvu za lijekove

U zagrebačkom Informacijskom centru Europske unije svečano je zatvoren "twinning light" projekt "Jačanje stručnog kapaciteta hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode u implementaciji europskog zakonodavstva za lijekove" vrijedan 250.000 eura. Financirala ga je EU, a aktivnosti su implementirane u proteklih šest mjeseci. Partner u provedbi bila je Španjolska agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Razmjena znanja i iskustava

Projekt je za cilj imao ojačati ocjenu i provjeru kakvoće lijekova za ljudsku upotrebu u skladu s europskim standardima te pružiti potporu daljnjem razvoju i jačanju operativnog kapaciteta hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Tom prilikom na projekt su se osvrnuli José Pedro Torrubia, zamjenik veleposlanika Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Jean-Marie Moreau, šef Odjela za provedbu projekata Delegacije EU u Hrvatskoj, Marija Tufekčić, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Romana Katalinić, načelnica Odjela za lijekove i medicinske proizvode u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Belén Crespo Sánchez-Eznarriaga, ravnateljica Španjolske agencije za lijekove i medicinske proizvode te Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a. Govoreći o projektu, poručili su da su njime ostvareni očekivani rezultati: poboljšanje vještina djelatnika HALMED-a u području analitičkih postupaka prilikom laboratorijskog ispitivanja lijekova, usklađivanje postupka ocjene hrvatskih stručnjaka s ocjenom EU stručnjaka prilikom odobravanja lijekova i poboljšanje Standardnih operativnih postupaka u HALMED-u. Ravnatelj HALMED-a podsjetio je da su na projektu počeli raditi 2008., a s njegovom implementacijom krenuli u prosincu lani. Romana Katalinić iz Ministarstva zdravstva kazala da su zahvaljujući projektu hrvatski stručnjaci razmjenjivali znanja i iskustva sa španjolskim kolegama u cilju postizanja boljih lijekova.

Druga suradnja

Istaknuvši da su zacrtani ciljevi projekta postignuti, Belén Crespo Sánchez-Eznarriaga iz Španjolske agencije za lijekove i medicinske proizvode, ustvrdila je da je HALMED prerastao u vrlo modernu i efikasnu agenciju. Napominje da je ovo drugo po redu europsko iskustvo suradnje Španjolske agencije za lijekove i medicinske proizvode u implementaciji europskog zakonodavstva za lijekove, na čemu su prije toga surađivali i s kolegama iz Poljske.

Implementacija propisa EU

Korisnik ovoga projekta, hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) osnovana je 2003. kao pravni sljednik Hrvatskog zavoda za kontrolu lijekova i Hrvatskog zavoda za kontrolu imunobioloških preparata. Zahvaljujući ovom projektu HALMED je dobio potporu za razvoj i jačanje operativnog kapaciteta u implementaciji propisa o lijekovima EU.