x
x

Izraelske feministkinje oštro protiv surogat-majčinstva

  18.06.2011.

Izraelska feministička udruga Isha L'Isha objavila je oštro kritičko izvješće o surogat majčinstvu. Izrael je prva zemlja koja je ozakonila surogatstvo, u ožujku 1996. godine. No, 15 godina poslije, kažu iz udruge Isha L'Isha, "prikupljeno je nedovoljno podataka kako bi se omogućila sveobuhvatna procjena ovog inovativnog društvenog eksperimenta".

Izraelske feministkinje oštro protiv surogat-majčinstva

"Uvjerenja smo kako je svođenje trudnoće i poroda za drugi par ili pojedinca samo na financijski poslovnu transakciju neprimjereno i nezamislivo. Činjenica da je surogatstvo složen odnos koji bi mogao biti plodno tlo za nepravdu i izrabljivanje mora biti uzeto u obzir, pogotovo kada je dopušteno da se uključe privatne organizacije s financijskim interesima. Smatramo da u Izraelu surogatstvo treba zabraniti. U najmanju ruku, ne smije se dopustiti da surogatstvo postane prihvaćen, rutinski postupak te bi trebalo ponuditi rješenje samo u rijetkim, vrlo iznimnim slučajevima."

U izvješću se upozorava da bi surogatstvo lako moglo postati 'uzgoj beba':
"Objektivno korištenje identiteta vezanog uz aspekt ljudskog tijela proturječi temeljnim moralnim vrijednostima, a po prirodi, ima visoki potencijal za eksploataciju i degradaciju. Surogatstvo je eksperimentalni postupak s velikim potencijalom za štetu, pogotovo ako će postati rasprostranjeno i prihvaćeno. Razmak između herojski predstavljenog jedinstvenog ljudskog dara paru bez djece i vremena provedenog na 'farmi za plodnost" koja koristi ljudske strojeve nije velika. Sposobnost očuvanja te udaljenosti će se smanjivati ako surogatstvo bude široko rasprostranjeno i rutinirano."

Izvornik: http://feministnewsletter-isha.blogspot.com/
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.