x
x

U kojem položaju trebaju spavati trudnice?

  18.06.2011.

Žene koje tijekom trudnoće spavaju na leđima mogu imati veći rizik za rođenje mrtvorođenčeta od žena koje spavaju na lijevom boku istraženo je u studiji parova i objavljeno u BMJ-u.

U kojem položaju trebaju spavati trudnice?

Znanstvenici s Novog Zelanda su u istraživanje uključili 155 trudnica koje su trudnoću završile u 28 tjednu ili kasnije porodom mrtvorođenčeta i usporedili ih s 310 trudnica čije su trudnoće završile uredno. Nakon prilagodbe pojedinih varijabli istraživači su zaključili da žene koje su zadnji dan svoje trudnoće spavale na leđima ili u nekom drugom položaju od preporučenog spavanja na lijevom boku, imaju dvostruko veći rizik rođenja mrtvorođenčeta. Najveći rizik je kod spavanja na leđima.

Autori su uočili da kad trudnice spavaju u ležećem položaju beba ima smanjen minutni volumen i smanjenu saturaciju kisikom.

Uredništvo je zaključilo da je informacija za buduće majke sigurno dobra i bezopasna te im se svakako može preporučiti spavanje na lijevom boku, međutim, podatke iz ovog istraživanja treba potvrditi daljnjima kliničkim ispitivanjima.