x
x

Energetski napici sadrže tvari koje mogu štetiti djeci

  11.06.2011.

U većini slučajeva djeca koja prakticiraju određen oblik tjelovježbe moraju piti kako bi se rehidrirali, a u tu svrhu ništa nije bolje od vode. Energetski napici sadrže velike količine kofeina, koji unesen u velikoj količini, može biti štetan za djecu, pišu stručnjaci u časopisu Pediatrics.

Energetski napici sadrže tvari koje mogu štetiti djeci

Stručnjaci naglašavaju da su sportski i energetski napici potpuno različiti proizvodi:

• Sportski napici sadrže ugljikohidrate, elektrolite, minerale i pojačivače okusa. Oni bi trebali nadoknaditi izgubljene elektrolite i vodu. Mladi sportaši koji intenzivno treniraju mogu imati koristi od ovakvih napitaka, iako, u većini slučajeva su i oni nepotrebni jer voda može zadovoljiti potrebe organizma.
• Energetski napici sadrže stimulanse poput taurina, guarane i kofeina. Kofein je povezan s nekoliko štetnih djelovanja na djecu, uključujući štetno djelovanje na kardiovaskularni i živčani sustavu. Energetski napici su u potpunosti neprikladni za djecu i mlade.

Dane su sljedeće preporuke:
• Edukacija - pedijatre se potiče da objasne razliku između energetskih i sportskih napitaka svojim pacijentima i njihovim roditeljima ili skrbnicima. Zdravstveni rizici moraju se dobro objasniti.
• Energetski napici - djeca i tinejđeri ih nikada ne bi trebali konzumirati jer sadrže stimulanse koji mogu ugroziti njihovo zdravlje.
• Šećer u sportskim napicima - u većini slučajeva djeca koja treniraju trebaju se rehidrirati, ne unositi višak kalorija. Visok sadržaj ugljikohidrata u sportskim napicima može povećati rizik od pretilosti. Tu je također i problem vezan uz eroziju zuba.
• Kada koristiti sportske napitke - djeci i njihovim roditeljima/skrbnicima treba biti objašnjeno da bi sportske napitke trebalo unositi isključivo kada su djeca uključena u intenzivne sportske aktivnosti. U ostalim slučajevima najbolje je da djeca piju vodu.
• Voda - u velikoj većini slučajeva predstavlja prvi izbor za rehidraciju djece i tinejđera.