x
x

Kuhana i pečena riba smanjuju rizik za bolesti srca, pržena ga povećava

  04.06.2011.

Žene u postmenopauzi koje redovito jedu kuhanu ili pečenu ribu imaju za 30% manji rizik za srčani zastoj u odnosu na žene koje na isti način pripremljenu ribu jedu vrlo rijetko ili nikada, otkriva istraživanje objavljeno u časopisu Circulation - Heart Failure. Pri tome, plava riba polučuje znatno snažnije djelovanje na očuvanje zdravlja u odnosu na bijelu ribu. Isto istraživanje navodi i da pržena riba povećava rizik za bolesti srca.

Kuhana i pečena riba smanjuju rizik za bolesti srca, pržena ga povećava

Naime, prema rezultatima spomenutog istraživanja koje je obuhvatilo 84493 žene u postmenopauzi, žene koje su konzumirale više kuhane/pečene plave ribe bile su zdravije u odnosu na žene koje su konzumirale prženu ribu. Također su bile fizički spremnije, više su vježbale, imale viši stupanj edukacije, manje su pušile te imale nižu stopu hipertenzije, dijabetea i bolesti srca. Nadalje, žene iz ove skupine konzumirale su više voća i povrća te manje zasićenih i trans masnoća u odnosu na žene koje su konzumirale prženu ribu.

S druge strane, žene koje su redovito konzumirale prženu ribu, čak i jednom tjedno, imale su znatno veći rizik za srčani zastoj. Autori smatraju da je uzrok tomu činjenica da prženjem ribe dolazi do nastanka veće količine trans masnih kiselina koje su povezane s višim rizikom za razvoj bolesti srca. Žene koje su više konzumirale prženu ribu unosile su i više masnoća, ukupnih kalorija, imale veći indeks tjelesne mase te su unoslile manje vlakana od žena koje su konzumirale više kuhane/pečene ribe.