x
x

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa, 26. 5.

  24.05.2020.

Odlukom Hrvatskog sabora donesenom 2006. g., 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva. Hrvatska je među vodećim zemljama svijeta s obzirom na stopu darivatelja i transplatacije organa s umrlih davatelja: na milijun stanovnika godišnje se zabilježe 34 realizirana darivatelja..

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa, 26. 5.

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja kod bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa kao što su srce, bubrezi, jetra, pluća putem uzimanja organa s preminulih osoba ili u nekim slučajevima živih srodnih i nesrodnih darivatelja. Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno pridonosi poboljšanju kakvoće života primatelja. U svijetu raste broj oboljelih sukladno sa rastom svjetske populacije i modernim načinom života i to zahtjeva sve veću potrebu za presađivanjem organa i tkiva. U Republici Hrvatskoj funkcionira vrlo uspješan organizacijski model cjelokupnog transplantacijskog procesa temeljen na mreži bolničkih i nacionalnog transplantacijskog koordinatora pri Ministarstvu, koji je rezultirao sve većim brojem prepoznavanja potencijalnih donora na jedinicama intenzivne skrbi u svim hrvatskim bolnicama, a time i sve većem broju transplantacija u našim transplantacijskim centrima.

Hrvatska ima zakon tzv. pretpostavljenog  pristanka što znači da su svi građani naše zemlje mogući darivatelji ukoliko se za života nisu tome protivili. Dijelovi tijela se uzimaju radi presađivanja ako se umrla osoba za života nije tome izričito pismeno protivila. Osobe koje poslije smrti  ne žele darovati organe i tkiva trebaju popuniti izjavu o nedarivanju  kod izabranog liječnika obiteljske medicine, što se upisuje u registar pri Ministarstvu zdravstva.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr