x
x

Zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja mladića u Savjetovalištu za mlade

  24.05.2011.

Spolna ponašanja u adolescentnoj dobi značajan su čimbenik spolnog zdravlja i plodnosti u odrasloj dobi. Specifičnosti tjelesnog, emocionalnog i socijalnog razvoja zahtijevaju posebnost u radu te profilu stručnjaka koji pruža zdravstvenu zaštitu.

Zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja mladića u Savjetovalištu za mlade

Savjetovalište za mlade pri Službi za školsku i sveučilišnu medicinu ZZJZ „Dr. Andrija Štampar" postoji od 2004. godine. Specijalist školske medicine pojedince i parove savjetuje o spolno prenosivim infekcijama i kontracepciji, provodi skrininge, upućuje djevojke na ginekološke preglede te mladiće na mikrobiološka testiranja, provodi terapiju. Prema potrebi konzultira stručnjake drugih specijalnosti.

Cilj ovog rada je prikazati problematiku zbog koje su se mladići obratili u Savjetovalište tijekom 2010. godine.

Ukupno se obratilo 129 mladića u dobi od 17 do 33 godine, gotovo polovica (46,5%) zajedno s partnericom. Prije savjetovanja ispunjavaju zdravstveni list koji sadrži osobne podatke, socijalnu anamnezu te pitanja o spolnim ponašanjima. Najčešći razlozi dolaska mladića su: sumnja na SPI/SPB 43,4%; pitanja o kontracepciji 14,7%; urogenitalne smetnje 14,0%. Najveći je broj stupio u spolni odnos sa 17 godina. Svaki šesti mladić imao je spolne odnose sa 6 ili više partnerica „za jednu noć". Tek 17,1 % koristi kondom pri svakom spolnom odnosu. Osamdeset posto izjavljuje da poznaje prethodni spolni život partnerice, no 39,8% ne zna rezultate posljednjeg citološkog nalaza. Kod 36 od 84 mikrobiološki obrađena mladića nalaz je bio pozitivan: Ureaplasma urealyticum kod 27; kombinirano Ureaplasma i Mycoplasma hominis kod 4; Chlamydia trachomatis kod 2 mladića te su po jednom izolirane Mycoplasma, Haemophilus influenzae i Enterococcus faecalis. Svima je uvedena terapija te su u liječenje i praćenje obavezno uključene partnerice.

Odlični rezultati te zadovoljstvo mladih Savjetovalištem ukazuju da je ovakav oblik zdravstvene zaštite prepoznat u ciljnoj populaciji i vrlo uspješan. Savjetovalište za mlade pri Službi za školsku medicinu pruža mogućnost za rad s parovima što je zasigurno važan kriterij za uspješno očuvanje i unapređenje spolnog i reproduktivnog zdravlja. 


Marija Posavec, Vesna Juhović Markus,
Iva Drenški, Josip Mičija, Marija Džepina

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar",
Služba za školsku i sveučilišnu medicinu


Predavanje održano na 3. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama, Opatija, svibanj 2011. godine

VEZANI SADRŽAJ > <