x
x

Videoasistirana ekstirpacija fibroadenoma dojke

  06.05.2011.

Videoasistirana ekstirpacija fibroadenoma dojke s neposrednim obostranim povećanjem dojki objavljena je kao prikaz bolesnice u Liječničkom vjesniku.

Videoasistirana ekstirpacija fibroadenoma dojke

Pozadina: Od sredine 1990-ih godina razvila se videoasistirana kirurgija dojke (VABS) za liječenje dobroćudnih i zloćudnih bolesti dojke. Prema studijama koje su provedene uglavnom u Japanu, ova je tehnika sigurna i lako se uči, a njezina je glavna prednost izvrstan kozmetski rezultat poslijeoperacijskog izgleda dojki koji se ne može postići standardnim kirurškim tehnikama.

Cilj: Prikazati prvi slučaj videoasistirane kirurgije dojke u Hrvatskoj primijenjene u liječenju fibroadenoma dojke uz neposredno obostrano povećanje dojki.

Prikaz bolesnice: Bolesnica u dobi od 39 godina primljena je u našu bolnicu radi elektivnog zahvata povećanja obiju dojki. Tom je prilikom upotrijebljena metoda videoasistirane ekstirpacije fibroadenoma kroz inframamarnu inciziju neposredno nakon koje je učinjeno obostrano povećanje dojki.

Zaključak: VABS je izvediva uz očit kozmetski učinak i zbog tog postaje metoda izbora u kirurgiji dojke. Međutim, potrebno je steći daljnja iskustva u ovom području kako bismo adekvatnije mogli procijeniti ovu tehniku.

Tugomir Gverić, Kristina Šemanjski, Marko Barić, Zrnka Adanić, Miljana Pintar, Boris Zdilar, Dubravko Huljev, Zoran Krstonijević, Dinko Gorski, Snježana Gverić-Ahmetašević