x
x

Dan planeta Zemlje, 22. 4.

  22.04.2021.

Svake se godine 22. travnja povodom Dana planeta Zemlje na svim kontinentima održavaju brojna događanja posvećena očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša našeg planeta.

Dan planeta Zemlje, 22. 4.

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. godine, u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Dan planeta Zemlje se obilježava da se podsjetimo da su Zemlja i njeni ekosustavi naš dom koji nam omogućuje život. Sklad s prirodom i samom Zemljom je nužan da bi se ostvarila ravnoteža ukupnih potreba sadašnjih i budućih generacija.

Okolišna i klimatska pismenost, kojoj je posvećen ovogodišnji Dan planeta Zemlje, nužna je da bi se izgradila globalna svijest i znanje o klimatskoj promjeni i prijetnji koju predstavlja za naš planet. Okoliš treba zaštititi i pri tome je nužno znanje kao temelj napretka, ne samo da bi se unaprijedili zakoni i politike o okolišu i klimi, već i da bi se ubrzalo stvaranje zelenih tehnologija i poslova. Obilježavanje ovog dana pruža priliku da se razvije svijest javnosti u cijelom svijetu o izazovima dobrobiti našeg planeta i čitavog života kojemu je Zemlja oslonac.

Ideja o obilježavanju Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja, a 2009. godine je UN 22. travnja proglasio međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine na sveučilištima u SAD-u. Danas se ovaj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr