x
x

Antiepileptici, folna kiselina i B12

  Jelena Bošnjak, dr. med. specijalist neurolog

  17.04.2011.

Antiepileptički lijekovi imaju utjecaj na serumsku koncentraciju folne kiseline i vitamina B12, objavljeno je u časopisu Archives of Neurology.

Antiepileptici, folna kiselina i B12

Autori Linnebank M i suradnici (Department of Neurology, University Hospital Zurich, Zurich, Switzerland; Departments of Neurology, University Hospital Bonn, Bonn, Germany) su ispitivali utjecaj antiepileptičkih lijekova na serumske koncentracije folne kiseline i vitamina B12.

U prospektivnu studiju je uključeno 2730 pacijenata liječenih antiepileptičkim lijekovima, 170 pacijenata s epilepsijom koji nisu liječeni antiepileptičkim lijekovima i 200 zdravih kontrolnih ispitanika. Rezultati su pokazali da je liječenje karbamazepinom, gabapentinom, okskarbazepinom, fenitoinom, primidonom i valproatom povezano s vrijednošću folne kiseline nižom od referentnih vrijednosti u usporedbi s pacijentima koji nisu uzimali antiepileptičke lijekove te s kontrolnom skupinom zdravih ispitanika.

Liječenje fenobarbitalom, pregabalinom, primidonom i topiramatom je bilo povezano s nižim vrijednostima vitamina B12 u serumu. Koncentracija vitamina B12 je bila veća kod pacijenata liječenih valproatom u usporedbi s ostalim ispitanicima.

Nadomjesno liječenje folnom kiselinom ili vitaminom B12 u trajanju od 3 mjeseca je dovelo do normalnih vrijednosti kod 95% pacijenata.