x
x

Kada djeca nakupljaju kilograme?

  16.04.2011.

Novo istraživanje pokazalo je da se djeca najviše debljaju između sedme i jedanaeste godine života.

Kada djeca nakupljaju kilograme?

Znanstvenici sa britanskih sveučilišta Bristol, Stirling i Strathclyde proučavali su podatke prikupljene na više od 5,000 djece koja su sudjelovala u velikom longitudinalnom istraživanju djece rođene u britanskom gradu Avonu tijekom ranih devedesetih.

U istraživanju su između ostalog prikupljeni i podaci o težini i visini koji su kod djece mjereni od rođenja pa sve do 15. godine života.

U članku objavljenom u stručnom časopisu „Preventive Medicine" autori istraživanja napisali su da djece najčešće nakupljaju višak kilograma ili postaju pretila od sredine pa prema kraju onoga što zovemo djetinjstvo.

Devetnaest posto mladića i djevojaka počelo je premašivati okvire zdrave tjelesne težine s obzirom na visinu između sedme i jedanaeste godine života.

Nasuprot tome samo je deset posto djece nakupilo višak kilograma u periodu od treće do sedme godine života, a samo sedam posto u dobi od jedanaest do petnaeste godine.

Profesorica Debbie Lawlor sa Sveučilišta u Bristolu rekla je da ovo otkriće „pokazuje kako je kasna-sredina djetinjstva najbolja za sprečavanje pretilosti u dječjoj dobi".

Podaci za Hrvatsku pokazuju da povećanu tjelesnu težinu ima oko 11% školske djece u dobi od 7 do 14 godina, a već u toj dobi pretilo je oko 5% djece. Smatra se da će oko 80% potonje djece biti debelo kad odrastu, sa svim popratnim komplikacijama.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr. med.



VEZANI SADRŽAJ > <