x
x

PLIVI nagrada Ronald Brown

  05.04.2011.

U Dubrovniku se održava konferencija Brown forum u čast preminulog diplomata Rona Browna. Za osobit doprinos razvoju gospodarske suradnje RH i SAD-a dodijeljene su po prvi put nagrade Ronald Brown. PLIVI je pripala nagrada kao najvećem izvozniku u SAD, a u ime PLIVE preuzeo ju je Matko Bolanča, predsjednik Uprave.

PLIVI nagrada Ronald Brown

Okupilo se oko 200 sudionika, predstavnika potencijalnih američkih ulagača. koji su upoznati s mogućnostima ulaganja u našu zemlju i cijelu regiju.

James B. Foley, američki veleposlanik u Hrvatskoj, otvarajući forum istaknuo je kako je regija velik potencijal za američke ulagače.

Na skupu su po prvi su put dodijeljene i nagrade Ronald Brown za osobit doprinos razvoju gospodarske suradnje RH i SAD. Nagrade su dobili PLIVA koja je lani u SAD izvezla roba u vrijednosti 90 milijuna dolara, te američka tvrtka CMC koja je u pogone u Sisku do sada uložila jednu milijardu kuna.

Zahvaljujući na nagradi M. Bolanča je rekao: "Ponosan sam što je ova nagrada dodijeljena upravo PLIVI, ali istodobno, nakon godina predanog rada svih mojih kolega nekako i nisam posebno iznenađen. Naime, PLIVA je kompanija koja na zahtjevno američko tržište izvozi lijekove i aktivne farmaceutske sirovine već više od 50 godina. Da bi to uopće bilo moguće, morala je i mora ispunjavati najstrože standarde koje za farmaceutsku industriju propisuje FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) koja još od šezdesetih godina prošlog stoljeća redovito kontrolira naše proizvodne procese i procedure.

Danas su SAD, pored Rusije i Hrvatske, PLIVINO najveće tržište na koje smo prošle godine izvezli lijekova u vrijednosti od pola milijarde kuna (491 mil HRK, 90 mil USD), dok je plan za 2011. 80 posto veći i doseći će gotovo milijardu kuna. Udio izvoza u strukturi PLIVINE prodaje raste iz godine u godinu i iznosi oko 80 posto. U slijedećih dvije godine očekujemo daljni porast izvoza prema SAD-u. "


Izvor: Pliva komunikacije