x
x

Konac sezone gripe u Hrvatskoj

  31.03.2011.

U sezonskom valu gripe, koji je počeo koncem 2010, pa do 30. ožujka 2011. godine, u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 55.713 bolesnika od gripe, od kojih je 28 nažalost umro. Broj novooboljelih je i dalje u opadanju.

Konac sezone gripe u Hrvatskoj

Zadnji tjedan među laboratorijski potvrđenim infekcijama prevladava virus influence tip B (za razliku od ranijeg razdoblja kad je prevladavao pandemijski A/H1N1 2009 virus).

Najviša incidencija gripe je u školskoj dobi, a najniža u dobi iznad 65 godina.

Podsjećamo liječnike primarne zdravstvene zaštite i kliničare da se gripa tjedno prijavljuje nadležnoj higijensko-epidemiološkoj ispostavi na obrascu za zbirnu prijavu prema dobnim kategorijama. Posebno radi primarne zdravstvene zaštite naglašavamo da prijave treba slati nadležnom epidemiologu na ispunjenom (ili tiskanom iz računala) obrascu, jer epidemiološka služba nema nikakvog uvida u podatke koje liječnici unose u Centralni zdravstveni informacijski sustav Hrvatske.

Također, ovom prilikom podsjećamo liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i kliničare na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o važnosti primjene antivirusne terapije oboljelima od gripe koji pripadaju rizičnim skupinama za razvoj komplikacija, bez čekanja na laboratorijsku potvrdu gripe.

http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/diseases-and-conditions/influenza/news2/news/2012/01/increasing-influenza-activity-in-the-who-european-region

Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i kliničari mogu naručiti oseltamivir putem nadležne higijensko-epidemiološke ispostave.

Izvor: www.hzjz.hr

VEZANI SADRŽAJ