x
x

Pogreške WHO-a u reakciji na pandemiju tzv. svinjske gripe

  11.03.2011.

Skupina stručnjaka koje je angažirala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ukazala na pogreške napravljene nakon izbijanja pandemije tzv. svinjske gripe 2009. godine.

Pogreške WHO-a u reakciji na pandemiju tzv. svinjske gripe

Po njihovim riječima, ponavljanje ovih pogrešaka u slučaju teške pandemije gripe u budućnosti bi rezultirale gubitkom desetaka milijuna života.

Uz to, definicija pandemije i njezinih faza koju je koristio WHO je bila "nepotrebno složena", što je rezultiralo otežanom kontrolom mogućih sukoba interesa osoba ključnih za reakciju Svjetske zdravstvene organizacije, kažu stručnjaci.

Zaključak stručnjaka kojima je predsjedao Dr. Harvey Fineberg s američkog Institute of Medicine je i kako svijet nije spreman za tešku pandemiju gripe ili sličnu globalnu prijetnju javnom zdravlju.

WHO se prilikom objavljivanja pandemije gripe izazvane virusom H1N1 rukovodio samo teritorijalnom raširenošću virusa, a zanemarena je opasnost koju ima na zdravlje prosječne osobe, zamjeraju stručnjaci.

Jedan od uočenih problema se odnosi na poteškoće u distribuciji 78 milijuna doza cjepiva namijenjenih desecima zemalja te kašnjenjima prouzročenima birokracijom.

WHO je i pohvaljen zbog brzog slanja stručnjaka u zemlje kojima je bila potrebna pomoć, te brze identifikacije i praćenja širenja virusa H1N1, što je omogućilo raniji početak proizvodnje cjepiva.