x
x

Pacijenti-česti povratnici u javnoj psihijatrjskoj bolnici u Izraelu: presječno istraživanje

  05.02.2010.

Pacijenti-česti povratnici u psihijatrijsku bolnicu, nisu nužno hospitalizirani na duža razdoblja i nemaju više nedobrovoljnih hospitalizacija, oni u većoj mjeri upravljaju svojim procesom hospitalizacija i odlaze iz bolnice bez liječnikova dopuštenja, bjavljeno je u CMJ-u.

Cilj

Izraditi socijalne, demografske, kliničke i forenzičke profile često rehospitaliziranih psihijatrijskih pacijenata.

Postupci

Istraživanje je uključilo sve bolesnike (n=183) koji su primljeni u našu bolnicu 3 ili više puta za vrijeme dvogodišnjeg razdoblja 1999.-2000. Te pacijente smo usporedili s dvije kontrolne skupine pacijenata koji su primljeni u našu bolnicu u istom razdoblju. Radi usporedbe forenzičkih podataka, usporedili smo ih sa svim pacijentima koji nisu česti povratnici (n=1056) a registrirani su u našoj računalnoj pismohrani podataka. Radi usporedbe medicinskih i kliničkih podataka, usporedili smo ih sa slučajnim uzorkom pacijenata koji nisu česti povratnici (n=98). Veličina uzorka je omogućila da istraživanje dobije veliku statističku snagu (više od 98%). Prikupili smo podatke o legalnom statusu hospitalizacija (dobrovoljne ili nedobrovoljne) i socijalne, demografske, kliničke i forenzičke podatke iz forenzičkih i medicinskih zapisa o jednim i drugim pacijentima.

Rezultati

U razdoblju 1999 - 2000, od ukupno 2035 hospitalizacija u našoj bolnici, 183 pacijenta - česta povratnika bili su hospitalizirani 771 put (37,8%, 4 puta po pacijentu) i 1056 pacijenata koji nisu česti povratnici hospitalizirano je 1264 puta (62.5%, 1,2 puta po pacijentu). Nedobrovoljne hospitalizacije činile su 23.9% hospitalizacija pacijenata-čestih povratnika i 76.0% hospitalizacija pacijenata koji nisu bili česti povratnici. Pacijenti-česti povratnici imali su značajno kraći srednji interval između hospitalizacija, bili su manje nasilni, i obično su odlazili iz bolnice bez dopuštenja liječnika. Nije bilo razlika u spolu, bračnom statusu, dobi, etničkoj pripadnosti, dijagnozama, uporabi opojnih droga ili alkohola ili prijašnjim pokušajima samoubojstva između dviju skupina.

Zaključak

Pacijenti-česti povratnici nisu nužno hospitalizirani na dulja razdoblja i nemaju više nedobrovoljnih hospitalizacija. Glavna razlika između dviju skupina pacijenta je to što pacijenti-česti povratnici u većoj mjeri upravljaju svojim procesom hospitalizacija tako što skraćuju vrijeme između dobrovoljnih hospitalizacija i odlaze iz bolnice bez liječnikova dopuštenja. Igor Oyffe, Rena Kurs, Marc Gelkopf, Yuval Melamed, Avi Bleich