x
x

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa 26. 5.

  21.05.2019.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske na sjednici 26.svibnja 2006.godine 26. svibanj proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa 26. 5.

Uloga Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva izražavanje je solidarnosti i podrške svima onima koji čekaju na presađivanje te izražavanje zahvale darivateljima i njihovim obiteljima. Darivanje dijelova tijela poslije smrti plemeniti je čin velike etičke vrijednosti te se ovaj dan obilježava u cilju promicanja najviših humanih načela i etičkih standarda na području presađivanja organa, posebno naglašavajući princip altruističnog darivanja te zaštitu darivatelja i primatelja. Presađivanje organa danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja kod bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa, a za neke organe kao što su jetra, srce i pluća presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja. Potreba za presađivanjem organa i tkiva naglo raste te je sve veći broj bolesnika kojima je zahvaljujući presađivanju omogućena najveća terapijska dobrobit. Uspješno presađivanje, i kada nije od vitalnog značaja, doprinosi poboljšanju kvalitete života primatelja. Na žalost, broj osoba koje čekaju na presađivanje mnogo je veći od broja organa ili tkiva za presađivanje. Nedovoljan broj organa glavni je ograničavajući faktor dostupnosti ove metode liječenja većem broju pacijenata. Ovo je stoga prilika da širu javnost upoznamo sa važnošću darivanja organa poslije smrti i presađivanjem kao metodom liječenja, te da zahvalimo svim zdravstvenim radnicima koji požrtvovnim radom sudjeluju u unapređenju kvalitete i spašavanju života mnogih pacijenata.

Transplantacijski program

Uspješan razvoj transplantacijske medicine i povećanje broja transplantacija ostvareno posljednjih nekoliko godina osiguralo je građanima Hrvatske dostupnost gotovo svih transplantacijskih usluga unutar Hrvatske. Hrvatska transplantacijska medicina danas je integralni dio međunarodne transplantacijske zajednice i punopravna članica Eurotransplanta, ugledne europske organizacije za dodjelu organa.

Darivanje organa - zakonska regulativa:

Uz Austriju, Španjolsku, Luxemburg, Finsku, Poljsku, Portugal, Belgiju, Francusku, Mađarsku, Norvešku i mnoge druge zemlje Hrvatska ima zakon tzv. pretpostavljenog pristanka što znači da su svi građani Republike Hrvatske mogući darivatelji ukoliko se za života nisu tome protivili. Građani bi trebali donijeti odluku vezano uz darivanje organa poslije smrti te sa svojim stavom upoznati svoje bližnje. Osobe koje ne žele poslije smrti darovati organe i tkiva trebaju popuniti Izjavu o nedarivanju kod izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite. Iako nije zakonom propisano sredstvo, donorska kartica od izuzetne je važnosti kao iskaz pozitivnog stava pojedinca o darivanju organa poslije smrti. 

Ministarstvo zdravstva